Skylar Bos - Choice Finch
 Exloo 2020
© DigiShots
Skylar Bos - Choice Finch Exloo 2020 © DigiShots DigiShots

Skylar Bos: “Choice kan nog veel andere ruiters mooie dingen leren!”

Dressuur

Skylar Bos heeft samen met haar veertienjarige Choice (v. Voice) een mooie en succesvolle carrière achter de rug. Nu is het moment aangebroken dat hij verkocht gaat worden en een andere ruiter gaat krijgen. Skylar blikt terug op hun avontuur: “Het was zeker geen makkelijke weg, maar ik ben blij dat ik heb volgehouden en dat ik in hem heb geloofd.”

Advertisement

Sterke band

“Ik heb best nog een aantal jonge paarden staan. Ik rijd Choice wel gewoon fanatiek, maar op een gegeven moment gaat je aandacht meer uit naar die andere paarden. Terwijl dat niet helemaal de bedoeling is, want Choice is een top paard. Hij is veertien en hij kan nog zo veel andere ruiters mooie dingen leren wat hij bij mij ook heeft gedaan. Ik wilde dit jaar wel een paar keer Grand Prix rijden met hem, ook voor mezelf. Daarna zouden we iemand anders voor hem gaan zoeken en dat moment is nu aangebroken. Het stond op de planning, maar nu het zo ver is, voelt het toch een beetje onwerkelijk. Als hij straks weggaat, dan zal de klap echt wel komen. Je bouwt zo’n klik op met een dier en zonder klik kan je echt niet presteren met een paard”, vertelt Skylar. 

Doel bereikt

Ze vervolgt: “Ik wilde altijd al graag Grand Prix rijden, want Choice was daar echt geschikt voor. We hebben dat doel ook bereikt, dus ik heb er wel iets meer vrede mee dat hij nu verkocht gaat worden. Ik had het wel heel gaaf gevonden om ook internationaal Grand Prix te rijden bij de senioren, maar goed wat niet is, kan nog komen met een ander paard. Ik had graag nog een jaar Grand Prix met hem willen rijden, maar ik heb ook jonkies staan waarvan ik de verwachting heb dat zij het ook goed gaan doen in het hogere werk. Die jonge paarden zijn nog in ontwikkeling en daar zit dan veel tijd in. Bij Choice gaat het nu vooral om het onderhouden van de oefeningen en het gymnastiseren van zijn lijf.”

Positieve terugblik

Skylar vertelt over een mooi moment in hun carrière: “Ik ben best wel trots op onze overwinning in Le Mans. Daar won hij twee keer de U25. In het begin ging het nog niet heel soepel, maar op een gegeven moment liep hij in de Lichte Tour ook mooie scores. Dus ik kijk wel heel positief terug. Ik ken hem al heel lang, eigenlijk al sinds dat hij jong is. Ik ben altijd al gek geweest van dit paard. Hij had mij gevonden en ik had hem gevonden. Hij is nu zo fijn en iedereen kan er eigenlijk zo op weg rijden.” 

Veel power

“Het Grand Prix werk heeft hem echt heel goed gedaan. Gewoon puur dat je beter aan zijn lijf kunt zitten en hem nu makkelijk kunt trainen. Hij heeft een super sterk achterbeen en met de draf kun je gaan zitten, je klikt een keer en hij draaft. Dat gaat eigenlijk zo soepel en dat voelt zo fijn. Hij heeft veel power en blijft dan ook lopen. Dat is echt een pluspunt aan hem”, aldus Skylar. 

Toekomstplannen

Ze sluit af maar haar plannen voor de toekomst: “Ik ben van plan om een mooie basis en fijne ruiter voor Choice te vinden en dan zelf verder te gaan met het runnen van mijn stal. Ik heb nu een zesjarige Governor die erg fijn gaat. Daar scoorden we pas 70% mee in het Z1, dus ik hoop op de regiokampioenschappen en misschien ook wel op het NK als alles goed blijft gaan. Daarnaast heb ik nog een zesjarige Fivestar en een zevenjarige Johnson, dat zijn ook allebei fijne paarden, waar ik goede verwachtingen van heb. Konden we maar in de toekomst kijken, dan was alles een stuk makkelijker geweest.”

Bron: Hoefslag (Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan.)