Imke Schellekens-Bartels met Honoré.
Imke Schellekens-Bartels met Honoré. Foto: Roland Hitze

Imke Schellekens weer op internationaal toneel: “Als je aan de kant staat is het makkelijk lullen”

Dressuur

Na een lange tijd niet zelf op internationale wedstrijd te zijn verschenen, reed Imke Schellekens-Bartels afgelopen week op CDI Le Mans. Ze reed Honorée (v. Jazz) naar een knappe vierde plaats in de Prix St. Georges en naar de derde plaats in de Inter I. “Super leuk om dit weer eens te doen!”

Advertisement

Leerlingen in Le Mans

Afgelopen jaar kwamen Imke en Honorée een paar keer aan start op nationale wedstrijden. De amazone vond dat het nu eens tijd was om hem mee te nemen op internationaal concours. “We hadden wat leerlingen die ook in Le Mans reden, dus we besloten om daar heen te gaan. Het was echt super leuk om weer eens te doen. Het is toch net weer even een tandje erbij ten opzichte van nationale wedstrijden.”

Ervaring opdoen

“We zijn best verwend met de accommodaties op nationale wedstrijden, maar die wedstrijden waren tot nu toe bijna alleen maar buiten. Le Mans is een twee- en driesterren wedstrijd en daar gebeurt er een heleboel om de hoofdring heen. Dat is wat anders dan wat we tot nu toe gedaan hebben. Dan kom je er wel achter dat Honorée echt wel wat meer ervaring op moet gaan doen. Nationaal lijkt het mee te vallen, maar hier merk je dat hij nog niet veel gezien heeft. Het was in ieder geval leuk om weer eens meerdere dagen weg te zijn. Je leert dan heel veel.”

Meer ontspanning

“De proeven gingen niet helemaal zoals ik gehoopt had”, geeft Imke toe. “Honorée vond het alle dagen best heel spannend in de hoofdring. Spanning zorgt ervoor dat hij expressiever wordt, maar het zorgt soms ook voor foutjes. De juryleden zien ook liever een ontspannen beeld dan een expressief beeld. De eerste dag hadden we in de Prix St. Georges wat haperingen tussen de onderdelen en behaalden we bijna 70%. De andere twee dagen hadden we ook in de onderdelen storingen, zoals vandaag in de kür één in de pirouette. Dat haalt je score wel naar beneden.”

Hoogtepunten

Er waren gelukkig ook fijne momenten in de proeven: “De series springt Honorée eigenlijk heel makkelijk en zijn zijgangen loopt hij ook makkelijk door. Het fijne is ook dat hij op één dag na steeds goed binnenkomt, halthoudt en vertrekt, ondanks zijn spanning. Maar door die spanning krijg je helaas nergens echt een acht voor. Dit was in ieder geval een super ervaring voor hem en ik ben blij dat ik het gedaan heb.”

Pittig karakter

Imke vertelt over Honorée: “We hebben niet zo heel veel paarden gefokt in ons leven, maar Honorée hebben we zelf gefokt. De merrie had een pittig karakter en dat heeft hij ook wel. Dat is ook wel in de goede zin: als je ze voor je hebt, dan heb je ook heel veel power. Honorée laat het weten als hij iets moeilijk vindt of als hij het er niet mee eens is, maar daardoor heeft hij ook de wil om ervoor te gaan. Hij is het grootste deel van zijn leven door mijn moeder geschoold, dus daarom noemen we hem mijn moeders paard. Zij rijdt hem nog steeds veel. Omdat zij geen wedstrijden meer wil rijden ben ik vorig jaar voor het eerst met hem gestart in de Lichte Tour.”

Extra scherp

Imke kan de leermomenten van de afgelopen dagen ook weer toepassen in haar werk als instructeur en (bonds)coach. “Dit helpt zeker weten. Ik heb niet snel last van stress, dus als ik op wedstrijd ga raak ik vooral gefocust. Na de eerste dag heb ik gelijk een duidelijker doel voor de tweede dag. Dit kan ik ook gebruiken voor mijn leerlingen: wat hebben we vandaag geleerd en hoe gaan we het morgen anders doen? En ik vraag mijzelf ook af: hoe kan ik zorgen dat de meiden en jongens goede wedstrijdfocus krijgen? Je kan niet te oppervlakkig blijven als je een goede coach wil zijn. Het gaat om de details en dat is wat ik nu ook weer merkte. Als je aan de kant staat is het makkelijk lullen, maar als je het zelf doet is het nog niet zo makkelijk. Dit maakt je weer extra scherp.”

Jumping Amsterdam en Grand Prix

Hoe blikt de amazone vooruit? “Mijn belangrijkste doel is om te kijken of ik op Jumping Amsterdam kan rijden met Honorée. Dat is een grote uitdaging op redelijk korte termijn. Ik moet ook eerst nog kijken welke wedstrijden ik daarvoor nog kan rijden. Als ik nu gelijk in Amsterdam zou gaan rijden, zou het teveel zijn. Ik wil hem ook geen hartaanval bezorgen. Ik moet dus kijken of er nog wat stapjes tussen kunnen. Na Jumping Amsterdam wil ik kijken of ik hem klaar kan krijgen voor de Inter II en de Grand Prix. Hij doet ondertussen bijna alles voor de Grand Prix, hij moet alleen nog wat beter gaan piafferen. Hopelijk kunnen we volgend jaar de overstap maken”, besluit ze.

Bekijk hier alle uitslagen.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Roland Hitze