Afbeelding
Foto: Remco Veurink

3 fases bij het voeren van een merrie

Verzorging Opvallend

Als je fokt met je merrie, is er extra aandacht nodig voor de voeding. Dit begint al voor de dekking, om te zorgen voor een optimale vruchtbaarheid. Tot acht maanden na de bevruchting groeit het veulen snel, maar vraagt het nog relatief weinig van de merrie. Pas vanaf de achtste maand neemt de voedingsbehoefte van de merrie én het ongeboren veulen toe.

Advertisement

Voeren voor vruchtbaarheid

De grootste invloeden op de vruchtbaarheid zijn het weer, stress en de lichaamsconditie. Vooral merries die te mager zijn, worden vaak moeilijk drachtig. Zorg dus voor een optimaal lichaamsgewicht; de body condition-score kan hierbij een indicatie geven. Een goede ruwvoervoorziening zorgt voor een goed functionerende darm en helpt stress verder voorkomen. Verder zijn voldoende vitamine A en E van belang, evenals een goede eiwitkwaliteit in het voer.

Drachtigheidsmaand 8 t/m 1

In de laatste maanden van de dracht is het van belang om te kiezen voor de beste kwaliteit ruwvoer en een speciaal merrievoer of -supplement. De samenstelling hiervan is afgestemd op de toenemende behoefte aan energie en eiwit en bevat hogere gehaltes aan calcium, fosfor, magnesium, koper, zink en mangaan en vaak ook meer vitamines. Een goede kopervoorziening voor de merrie helpt gewrichtsafwijkingen (zoals OCD) bij het veulen in het eerste levensjaar voorkomen.

Lactatiemaand 1 t/m 4

Nadat het veulen is geboren en drinkt bij de merrie, nemen zowel de energie- als de eiwitbehoefte van de merrie enorm toe. Met alleen onbeperkt hooi of voordroog redt de merrie dit vaak niet; bijvoer is in de eerste lactatiemaanden vaak noodzaak. Voor sommige merries is toevoeging van enkele kg bietenpulp met olie (en een goed supplement voor de vitamines/mineralen!) voldoende, andere merries hebben rijk krachtvoer nodig om geen gewicht te verliezen. In alle fases is het belangrijk om te zorgen voor geleidelijke overgangen in het rantsoen, om zodoende verteringsproblemen zoals koliek te voorkomen! 

Bron: De Hoefslag