Algemeen

Shutterstock
  • aangepast 29 juni 2021 22:31

EIA-virus aangetroffen bij Duits paard

Bij een paard in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern, ten oosten van Hamburg, is bij een paard het Equine Infectious anaemie (EIA) virus aangetroffen. Het paard is geëuthanaseerd. Het paard stond op een bedrijf met in totaal vijftien paarden. Het is vooralsnog onduidelijk waar de besmetting vandaan komt. De vorige EIA-besmetting in Duitsland dateert van november 2017, maar met name in de zomer van datzelfde jaar werd de ene na de andere besmetting gemeld. Ook Nederland bleef niet gespaard, een paard van Poloclub Vreeland bleek besmet en moest worden ingeslapen.

Wat is EIA?

EIA is een virusziekte waarvan een paard direct ernstig ziek kan zijn met hoge koorts en bloedarmoede en een paard kan daar ook aan sterven. De tijd tussen besmetting en ernstige symptomen kan 3 tot 30 dagen bedragen. De ziekte kan ook chronisch worden waarbij een paard kan gaan €˜slijten'. Een besmet paard blijft levenslang drager. In perioden van stress, ziekte of door iets anders kan dat paard weer viruspositief worden en dus weer besmettelijk zijn.

Geen medicijn

Er is nog geen geneesmiddel tegen EIA gevonden. Omdat de aandoening zeer besmettelijk is, worden paarden bij wie de aandoening ontdekt wordt geëuthanaseerd. Bron: Nieuwe Oogst / Hoefslag Foto: Shutterstock

Advertisement

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Advertenties