EIA in Nederland eist paardenleven *Update 5: USA, Bahrein en Bosnië scherpen...

EIA in Nederland eist paardenleven *Update 5: USA, Bahrein en Bosnië scherpen regels aan*

bloed afnemen onderzoek

Bij Poloclub Vreeland (Utrecht) is de ziekte Equine Infectieuze Anemie (EIA) geconstateerd. Het getroffen paard is geëuthanaseerd. Het besmette paard werd ontdekt bij een routinecontrole en vertoonde geen ziekteverschijnselen. 

Even voor 13.00 uur vanmiddag meldde website Nieuwe Oogst dat er op een paardenbedrijf in Vreeland EIA geconstateerd was. Het positief geteste paard stond op een bedrijf met 63 dieren. Vooralsnog is dit het enige getroffen dier. Het duurt echter negentig dagen voordat een geïnfecteerd dier antistoffen produceert.

Het bedrijf wordt gescreend en voor drie maanden in quarantaine gehouden. Verder worden alle contactpaarden getraceerd en onderzocht.

Het paard is al langere tijd in ons land.

SRP

De Sectorraad Paarden heeft een persbericht opgesteld. Onderzoeksinstanties zijn ingelicht om toe te zien op de quarantaine-omstandigheden en het onderzoeken van de contactpaarden.

Update 1 (14.05): EIA-besmet polopaard

De NVWA bevestigt aan Hoefslag dat het een polopaard betreft dat niet in Duitsland is geweest en verwijst naar het zojuist verschenen persbericht.

Update 2 (14.53): Reactie Stichting Polo Nederland ‘Geen reden tot paniek’

Bob Rademakers, secretaris van Stichting Polo Nederland, reageert tegenover Hoefslag: ‘Naar aanleiding van de EIA-gevallen onder polopaarden in Duitsland zijn alle polopaarden uit voorzorg getest. Van alle paarden testte één positief. Het wrange is dat dit paard nog nooit in Duitsland is geweest en al jaren in Nederland staat.’

Het paard –dat oorspronkelijk uit Argentinië komt–vertoonde ook geen ziekteverschijnselen. ‘Waarschijnlijk is het al jaren drager en heeft het zich nooit geopenbaard.’ Ook is er nooit een ander paard in de nabijheid van het besmette paard ziek geworden.

Rademakers houdt dan ook goede hoop dat het bij dit ene positief geteste paard blijft. Ook roept hij op niet in paniek te raken. ‘Het is een ziekte die echt moeilijk overdraagbaar is. Het moet echt via bloed-bloed contact.’

‘Maar het is natuurlijk een ramp voor de eigenaar van het paard. Die was in tranen. Je paard is niet ziek en moet toch ingeslapen worden.’

Poloclub Vreeland zit de komende drie maanden in ieder geval nog op slot. ‘Dan kunnen de paarden weer opnieuw getest worden en zijn ze dan allemaal nog negatief dan kunnen we stellen dat het bij dit ene geval gebleven is.’

Voor de Nederlandse polowereld betekent dit dat het wedstrijdseizoen dit jaar goeddeels in het water valt.

Update 3 (19.00): Export ook naar niet-EU-landen vooralsnog niet in gevaar

In het persbericht dat de sectorraad paarden vanmiddag publiceerde wordt gemeld dat de export van paarden, sperma en embryo’s vanuit Nederland binnen de EU geen restrictie kent.

Vanuit de NVWA wordt nu bevestigd dat ook de export naar niet EU-landen vooralsnog niet belemmerd wordt door het ontdekte EIA-paard.

Update 4 (5 juli 9.20): Exportstop paarden naar diverse landen

De NVWA meldt dat door de ontdekking van EIA bij een Nederlands polopaard de export naar diverse landen is opgeschort.

Update 5 (6 juli 11.50): USA, Bahrein en Bosnië-Herzegovina scherpen importregels aan

In praktijk kan export van Nederlandse paarden naar deze landen gewoon doorgaan.

Lees hier meer over Equine Infectious Anemia

Bron: Nieuwe Oogst/Hoefslag

Reacties