Afbeelding
Foto: Shutterstock

Advies over Jacobskruiskruid: weide vaker maaien en bemesten!

Algemeen
Advertisement
Jacobskruiskruid lijkt steeds vaker voor te komen. De plant is giftig voor paarden, dus het is zaak hem tijdig uit je wei te verwijderen. Vers zullen paarden de plant niet eten, maar als je je weide ook gebruikt om te hooien, kun je er maar beter voor zorgen dat er geen kruiskruid in je pakken terecht komt. Gedroogd of verpakt samen met gras zal je paard er namelijk wel van eten, met alle gevolgen van dien.

Vergiftiging

Jacobskruidkruid vormt een ernstig gevaar voor paarden, pony's en ezels. Het eten van dit kruid kan voor deze dieren de dood betekenen. Overleven zij een vergiftiging, dan zullen zij nooit volledig herstellen. Jacobskruiskruid valt erg moeilijk te bestrijden en vermenigvuldigt zich snel. Vorig jaar stelde de provincie Groningen al vast dat de bermen vanwege bezuinigingen van Rijkswaterstaat minder vaak gemaaid worden. Hierdoor verspreidt kruiskruid zich nog gemakkelijker.

Advies

Paardenpunt Vlaanderen adviseert om Jacobskruiskruid te bestrijden door de plant handmatig te verwijderen (met wortels) of herhaaldelijk te maaien (voor de zaadzetting). Maaien heeft natuurlijk geen zin als je de opbrengst daarvan van plan bent aan je paard te voeren. Ook bemesten van je weide is raadzaam zodat het grastapijt goed gesloten blijft. Zo krijgt Jacobskruiskruid geen kans tot kieming. Ook de natuurlijke vijanden van de plant, waaronder de rupsen van de jacobsvlinder, worden op sommige plaatsen gebruikt om de plant te bestrijden. Bekijk hier het dossier over Jacobskruiskruid van paardenpunt Vlaanderen. Foto: archief