‘Meer Jacobskruiskruid door bezuinigingen Rijkswaterstaat’

‘Meer Jacobskruiskruid door bezuinigingen Rijkswaterstaat’

jacobskruiskruid

Bezuinigen op het maaien van bermen door Rijkswaterstaat zorgt ervoor dat het Jacobskruiskruid zich nodeloos verspreidt. Dat zegt de provincie Groningen, meldt het Dagblad van het Noorden.

Langs provinciale wegen maait de provincie Groningen Jacobskruiskruid voordat het zaad kan zetten en de plant zich verder verspreid. Dat is afgesproken in het ‘Convenant gedragsregels Jacobskruiskruid Groningen’ uit 2005, dat ook door Rijkswaterstaat is ondertekend.

Strook van een meter

Sinds 2014 maait Rijkswaterstaat echter minder vaak. Ook wordt langs rijkswegen in de zomermaanden een strook van een meter breed gemaaid. Zo blijven de hectometerpaaltjes weliswaar goed zichtbaar, maar planten als Jacobskruiskruid worden daardoor niet gemaaid.

Door de berm pas in september/oktober volledig te maaien, kan de plant zich blijven verspreiden. Ook denk de provincie dat automobilisten met hun voertuigen onbedoeld zaden langs de rijkswegen meepikken en verspreiden.

Schrale bermen

Overigens, benadrukt ook de provincie, zal Jacobskruiskruid zich vanuit de schrale bermen niet snel verspreiden naar landbouwgrond. ‘Een boer die zijn land goed bemest, zal daar geen Jacobskruiskruid vinden. De plant houdt van droge, voedselarme grond.’

In het convenant uit 2005 wordt ook gesteld dat het vanwege het belang voor insecten niet wenselijk is dat Jacobskruiskruid volledig wordt uitgeroeid.

Omdat de plant giftig is voor dieren, moeten beheerders van grond waar de plant voorkomt, maatregelen nemen om verspreiding te voorkomen.

Bron:  Dagblad van het Noorden

Foto: commons.wikimedia.org

Reacties