Afbeelding
De Hoefslag

Gijs Bartels na cancellen The Dutch Masters: ‘Dit is een enorme klap’

Algemeen
Advertisement
Vandaag zou de opbouw beginnen. Donderdag zouden de paarden arriveren. En volgende week zou de speciale editie van The Dutch Masters in de Brabanthallen in Den Bosch losbarsten. Geheel coronaproof, volgens alle protocollen. Toch kreeg de organisatie maandagavond laat te horen dat het grote paardensportevenement toch niet door mag gaan. “Een enorme klap”, laat bestuurslid Gijs Bartels aan Hoefslag weten. 20 jaar na de mkz-crisis en 1 jaar na de coronauitbraak, gooit nu het oplaaiende Rhinovirus roet in het eten. Na een uitbraak van het zeer besmettelijke virus in Valencia, heeft wereldpaardensportbond FEI besloten om vrijwel alle internationale wedstrijden tot eind maart stil te leggen. “Dit krijg je niet verzonnen”, zegt Bartels, die ook in het bestuur van The Dutch Masters (voorheen Indoor Brabant) zit. We spraken Gijs Bartels eerder over hoe de corona de hele situatie al op de kop zette. Dat uitgebreide artikel lees je in de nieuwste editie van De Hoefslag. “Het zat er wel een beetje aan te komen. De berichten uit Valencia zijn zo schrijnend, het is veel meer dan een lokale uitbraak. Van veel grotere omvang. Je wilt geen risico op verspreiding, dus ik vind het een goed besluit van de FEI. Heel duidelijk ook. Hoe vervelend dat ook voor ons is.”

Financiële klap

The Dutch Masters zou komende week met een speciale online-editie indruk willen maken op het thuispubliek. “We hadden een heel fraai decor laten tekenen en produceren. Diverse professionals zijn al heel lang met dit evenement bezig. Het was echt mooi geworden. Maar dat betekent wel dat dit wederom een enorme financiële klap voor ons zal zijn. Op dit moment zijn we bezig met alles in kaart te brengen. Frank Kemperman en Marcel Hunze zijn hier vooral druk mee, met een geweldig team om hen heen. Maar we hebben een heel gezond evenement. We hebben fantastische medewerking van de sponsoren en leveranciers, dus financieel gaan we er net als vorig jaar hopelijk wel weer uitkomen.”

Volgend jaar?

“Het is nu gewoon een heel slecht boek. Mijn hart ligt bij dit evenement. Ik ben nu 45 jaar, ik kwam er zo ongeveer vanaf mijn geboorte al. Ik zit nu 5 jaar in het bestuur. Het raakt mij. Maar we hebben zo’n sterke club. natuurlijk komt dit aan, maar of het nu linksom of rechtsom is: volgend jaar zal The Dutch Masters er gewoon weer zijn in de Brabanthallen.” Bestel hier de nieuwste editie van Hoefslag, met daarin een kijkje achter de schermen bij Gijs Bartels. Door: Robert Hüsken / De Hoefslag