Afbeelding

Podcast Paardenprofessionals powered by Hoefslag | Fenna en Gisella:”De kracht van keuzes maken”

Algemeen Podcast Paardenprofessionals

Gisella Bartels en Fenna Elzinga zijn paardenprofessionals. Ze hebben beide een enorme schat aan kennis en leren nog iedere dag bij. Deze kennis willen zij graag delen in de podcast ‘Paardenprofessionals powered by Hoefslag’. Hiermee willen zij een bijdrage leveren aan paardenwelzijn. In deze elfde podcast, die in zijn geheel via dehoefslag.nl te beluisteren is, is het onderwerp ‘de kracht van keuzes’.

Advertisement

Luister hier de podcast

Fenna: “Ik wil graag beginnen met een sprookje dat ik las in het boek ‘De zeven eigenschappen voor effectief leiderschap’ van Covey. Het gaat zo: Op een dag vindt een arme boer een gouden ei bij zijn lievelingskip. Hij kon het niet geloven, maar het was echt van goud. Vanaf dat moment vindt hij elke dag een gouden ei in het nest. De boer wordt enorm rijk, maar zijn hebzucht en ongeduld worden ook steeds groter. Uiteindelijk slacht hij de kip om alle eieren eruit te halen, maar hij vindt niks. De boer heeft de kip, die hem gouden eieren bracht, om zeep geholpen.
Gisella: “Dat is geen happy end. Wat kunnen we hier van leren?
F: “Je kunt het wel op verschillende manieren lezen, maar voor mijzelf betekent het dat je zuinig moet zijn op de persoon die jij bent. Jij bent de persoon die het werk doet en die de dienst levert. Je moet zuinig op jezelf zijn, zodat je iedere keer weer gouden eieren kunt leggen.”
G: “De kip is eigenlijk de metafoor voor de ondernemers die we zijn. Als we niet goed voor onszelf zorgen hebben we ook geen gouden eieren meer. Dat staat in deze podcast centraal; de kracht van het maken van keuzes.”

Breed

F: “Keuzes maken is heel breed. Dat kan op persoonlijk vlak, maar ook op zakelijk vlak. Dat gaat hand in hand. Het niet maken van keuzes geeft onrust en het weloverwogen maken van keuzes leidt naar mooie dingen.”
G: “Ben jij goed in het maken van keuzes?”
F: “Ik heb dat wel geleerd. Persoonlijke keuzes maken vind ik nog wel lastig. Zakelijke keuzes maken doe ik tegenwoordig gegrond op basis van cijfers en wat het oplevert, niet alleen op gevoel. Wat hierbij heel goed kan helpen is om voor jezelf twee kolommen te maken. In de eerste schrijf je op wat je energie geeft en in de tweede wat energie kost. Daardoor maak je inzichtelijk wat energie kost waardoor je geen energie meer hebt om de dingen te doen die jou juist energie geven. Als je verder wil komen moet je keuzes maken.”
G: “Energie en tijd hebben we niet onbeperkt. Het is niet helemaal zwart-wit. Sommige dingen kosten energie, maar leveren je ook weer iets op, bijvoorbeeld financieel. Je kunt nog meer lijstjes maken als ondernemer; wat levert inkomsten op en wat niet en wat is goed voor de mensen om me heen, mijn bedrijf en voor mezelf. Op basis van die lijstjes kun je gefundeerde keuzes maken.”
F: “Alles moet in balans staan.”
G: “Als iets geld kost, maar het levert geen energie op, zou je denken dat de keuze snel gemaakt is, maar in de praktijk is dat niet zo.”
F: “In de paardenwereld zie je nog heel vaak dat mensen een te laag tarief rekenen. Als je alles inzichtelijk maakt kom je tot de conclusie dat er iets anders moet. Hard werken is niet slecht, maar wel als het heel veel energie kost of negativiteit met zich meebrengt.”

Goed voor jezelf zorgen

G: “Wat jij brengt met je onderneming kun je alleen goed doen als je goed voor jezelf zorgt. Dat betekent ook om af en toe iets te kiezen waar je van oplaadt en dat je tijd maakt voor nieuwe ideeën en tijd om te reflecteren. Soms ben ik ook bang om de verkeerde keuzes te maken. Als ik uit eten ga kies ik pas als de ober naast me staat, maar dat soort momenten kun je ook creëren in je bedrijf. Soms is juist goed om even fysiek afstand te nemen. Door die afstand te nemen weet je veel beter of je keuzes moet maken en welke.”
F: “Wat is voor jou een belangrijke keuze in je onderneming geweest?”
G: “Ik ben begonnen als dierfysiotherapeut en daar kwamen de opleidingen en cursussen bij. Ik werkte echt keihard, maar het lukte me niet om alle klanten goed in te plannen. Ik liep vast in mijn agenda en voelde altijd onrust. Toen heb ik het klantenbestand onder de loep genomen en mijn beschikbare uren, en dat paste totaal niet. Dat was voor mij een echte eye-opener. Ik heb toen een heel groot gedeelte van mijn klanten moeten afzeggen. Dat voelde heel tegenstrijdig, maar ik ben toch heel blij dat ik het gedaan heb, want de dingen die ik doe, doe ik graag heel goed.”
F: “Daar heb ik veel respect voor. We zijn in de paardensector geneigd om zeven dagen in de week te werken, maar we hebben ook nog een gezin, een partner en een huis. Binnen mijn bedrijf zijn we begonnen met opfok en daar kwam later ook de revalidatie bij, waar ik zelf ontzettend veel energie uithaal. We deden ook veel aan merriebegeleiding, maar dat kostte zoveel tijd en energie, vaak ‘s nachts. Daar ben ik uiteindelijk mee gestopt en dat gaf me veel rust. Door hier mee te stoppen, gaf dat ruimte om in een andere tak in het bedrijf weer te groeien.”

Focus houden

G: “Als je nee zegt tegen een ander zeg je ja tegen jezelf. Voor mij is mijn gezin ook belangrijk, maar ik wil ook graag mijn onderneming draaiende houden. Het is belangrijk om ergens de focus op te houden en dat je goed nadenkt over je visie, je missie en de doelgroep. Zoek de doelgroep die bij jou past, dat geeft je rust en daardoor kun je wat je doet nog beter doen. Daarvoor moet je wel leren om nee te zeggen.”
F: “De paardensector is heel breed, dus als je wilt ondernemen in deze branche moet je een duidelijke focus hebben.”
G: “Ieder paard telt natuurlijk, maar door hetgeen je biedt kun je beter samenwerken met de éne groep eigenaren dan met een andere groep.”
F: “Bij onze opfok heb ik eerst een gesprek met de eigenaren of iemand past. Bij de intake van revalidatiepaarden ben ik ook heel duidelijk in wat kan en wat niet en of ik aan hun verwachtingen kan voldoen. Als dat niet op één lijn ligt, moet je ook nee durven zeggen. Ik bespreek ook heel veel met het team. Zij moeten ook energie uit hun werk halen. Topsporters hebben een heel duidelijk doel, daardoor kunnen ze ook heel makkelijk duidelijke keuzes maken. Ze hebben veel focus en hebben een visie. Dat is belangrijk voor het maken van keuzes, ook voor ons als ondernemer in de paardensector.”

Gisella en Fenna

Gisella Bartels is dierfysiotherapeut, chiropractor en amazone. Ze is eigenaresse van Bartels Horse & Health Instituut. Gisella is breed ontwikkeld in de anatomie en biomechanica van het paard. Verder studeerde ze bewegingswetenschappen en bedrijfskunde & agribusiness. Fenna Elzinga is voormalig internationaal reining-amazone en richt zich met haar bedrijf Lelymare Horses op de opfok van jonge paarden en de revalidatie van (sport)paarden. Ze studeerde organisatiekunde.

Tekst: Denise Dekens | Foto’s: Sanne Wiering