Stallen
© DigiShots
Stallen © DigiShots DigiShots

De Stalmedewerker, een belangrijke kracht binnen de paardensport

Achtergrond

Wie loopt er altijd, soms, bijna onzichtbaar rond op stal? Dat is de stalmedewerker. Een goede stalmedewerker is goud waard, echter kan daar nog wel wat aan verbeteren volgens Gwendy Buyens. Zij is al vele jaren stalmedewerker.

Advertisement

Gewerkt in de bakkerij

“Wij hebben altijd paarden gehad”, begint Gwendy. “Thuis hadden we een bakkerij en ik kwam daar bijna automatisch in te werken. Op een gegeven moment was dat zo druk, dat de paarden verkocht werden. Uiteindelijk ben ik uit de bakkerij gegaan en heb eerst wat andere baantjes gehad. Toch wilde ik heel graag met dieren werken en zo kwam ik terecht bij de manege/pensionstal in de buurt.”

“Gewoon met de riek”

“Ik werkte daar vier dagen in de week. Twee van deze dagen waren zware dagen. Dan mestte we heel de stal uit. Gewoon met de riek. Niet, zoals tegenwoordig wel gebeurt, machinaal. Het waren 88 boxen. Dus daar waren we wel even mee bezig. De andere twee dagen strooide we de stallen alleen op. Flink wat stro erin, maar veel minder zwaar dan het mesten.”

Het moet echt je passie zijn

“Het moet echt je passie zijn”, gaat Buyens verder. “Het is enorm zwaar werk. Je wordt er aardig vies van en je salaris is nou niet echt hoog. Ook de waardering is niet op iedere stal goed aanwezig. Het is niet alleen het mesten, al is dat wel een groot gedeelte van je taak. Het schoon houden van de gangpaden en het erf. De paarden in de weide of paddock zetten. Soms medicatie geven of paarden afspuiten en afstappen als ze geblesseerd zijn. Dat hoort allemaal bij je taken.”

Amika

“Toch vind ik het heel leuk. Bij de manege waar ik toen stalmedewerker was, werd de serie Amika opgenomen. Tijdens de draaidagen moest je zorgen dat alles schoon was, want je mocht natuurlijk niet met je kruiwagen door het beeld lopen. Dat was een mooie tijd.”

Goede stalmedewerkers zijn schaars

“Nu werk ik op een sportstal en fokkerij. Hier leiden ze zeer goede springpaarden op en in het seizoen worden er merries gebracht om te bevallen. Ik merk wel dat op zo’n stal de waardering, maar ook het salaris beter is. Je bent hier meer een schakel binnen het bedrijf. Goede stalmedewerkers zijn schaars.”

Bron: De Hoefslag