Afbeelding
Foto: Karin Kamstra

Mascha Zandvoort over haar bedrijf: paardenrevalidatie ’t Slot Heesbeen

Achtergrond Ondernemen

Mascha Zandvoort en Richard van Papeveld kochten in 2018 de boerderij ’t Slot in Heesbeen om hier een revalidatiecentrum voor paarden te realiseren. Mascha is gediplomeerd sportmasseur voor paarden, lichte tour amazone en heeft veel ervaring in het trainen en revalideren van paarden. Ze hebben diverse mogelijkheden, onder andere aquatraining, lasertherapie en vitafloor behandeling. Richard is orthopedisch hoefsmid. Ze vertellen meer over hun bedrijf ’t Slot Heesbeen.

Advertisement

Van amateurs tot topruiters en van Shetlanders tot 4-sterren eventingpaarden

Ze zijn nog druk bezig met de bouw van elf stallen. Mascha noemt het ‘de schuur’, omdat het voorheen een schapenschuur was. Maar daar is nu niets meer van te zien. “Dit is nog de laatste grote verbouwing en we hopen dit eind maart af te ronden. Daarna zijn er natuurlijk nog minder ingrijpende dingen, zoals een stapmolen en omheining om de wei. Intern staan er nu drie paarden op stal die we aan het behandelen zijn. Daarmee staan we op dit moment ook vol”, vertellen ze. Ongeveer zestig procent van de paarden die hier komen, hebben een blessure gehad. De overige paarden komen om onbelast doorgetraind te worden in de aquatrainer. “Voor een paard met blessure is het een fijne manier om hierdoor de spieren te behouden en onbelast getraind te worden. Maar het is voor ieder paard goed om eens in de week of twee weken op deze manier getraind te worden. Je ziet dat de bespiering symmetrischer wordt, de paarden op de juiste manier gaan bewegen en je traint ritme, balans en coördinatie”, vertelt Mascha. Ze krijgt vele verschillende paarden van Haflingers en Shetlanders tot topsportpaarden. Ze ziet amateurs en topruiters uit elke discipline en het afwisselende werk maakt het volgens haar ontzettend leuk. “Je hebt verschillende eigenaren, verschillende paarden en verschillende doelen. Op het ene moment sta ik in een paddock paradise een fjord te laseren met een blessure en op het andere moment sta ik op een topstal te laseren. Geen een dag is hetzelfde”, zegt ze met een grote glimlach.


Begeleiding tijdens en na behandelingen

“Ons doel is heel veel paarden beter maken en gelukkige eigenaren zien. Dat mensen het fijn vinden dat hun paard bij ’t Slot goed revalideert en de juiste begeleiding krijgen.” Ze heeft ondertussen een heel team om haar heen verzamelt. Zo werkt ze samen met de dierenartsen Anne Brunött en Peter van der Ven. Heeft ze een fysiotherapeut en chiropractor die op locatie komen en verwijst ze mensen door naar zadelpassers indien nodig. Zelf heeft ze de opleiding tot sportmasseur gevolgd om meer te weten over de anatomie en biomechanica van het paard. Voordat ze met een paard begint te revalideren, overlegt ze altijd eerst met de dierenarts die het paard behandeld. “Ik vind het fijn om te weten waar de blessure precies zit, hoe ernstig het is en ook om mijn plan aan ze voor te leggen.” Mascha merkt ook dat sommige dierenartsen daar heel makkelijk in zijn en zeggen: bouw maar op. “Hoe dan? Mag ik vijf minuten met het paard stappen of tien minuten. Mag het paard wel of niet door de bocht heen draven? Ik mis vanuit sommige dierenartsen wel een stukje begeleiding. Mensen die met hun paard hier komen revalideren, kunnen die begeleiding vanuit ons wel verwachten.” Ze merkt ook dat mensen de terugkoppeling fijn vinden en dat ook wel hun kracht is. Ze hebben veel contact met klanten zowel tijdens en na alle behandelingen. Als ze iets ziet wat niet klopt of als het paard niet verbeterd gedurende de behandelingen dan laat ze dat ook weten en overlegt ze met haar team.

Samenwerken

“We proberen met de middelen die wij hebben de paarden weer gezond te krijgen. Soms blijven paarden hier langer intern staan, zodat ik na de revalidatie ook kan begeleiden met het opbouwen. Of ik begeleid ze daarna op hun eigen stal.” Richard doet veel orthopedisch hoefbeslag en daarmee willen ze ook proberen een compleet plaatje aan te bieden in combinatie met het samenwerken van een team deskundigen om hun heen. Richard heeft de opleiding tot hoefsmid gevolgd en is na deze opleiding een vervolgstudie gaan doen aan de Universiteit van Gent in de richting van orthopedisch hoefbeslag. “no feet no horse is zo waar”, benadrukt Richard. Goede hoefverzorging is van groot belang van de gezondheid van het paard. Mascha had een intermediaire II paard in de aquatrainer vanwege het feit dat het paard last had van zijn knieën. Door de aquatrainer probeerden ze deze sterker te maken, maar desondanks bleef hij lichtjes door zijn knie heen gaan. In overleg met de dierenarts, Mascha, Richard en de eigenaresse is er besloten te kijken naar het hoefbeslag. “We willen absoluut geen klanten overnemen, maar advies geven. Dit paard moest op een net iets andere manier beslagen worden en haar eigen hoefsmid zag dat niet zitten. Daarom heeft Richard het overgenomen. De eigenaresse is met het paard weer op wedstrijd gestart en behaalde 63 procent. Dat is toch een mooie manier van samenwerken in het belang van het paard.”


Peesblessures, knieblessures en rugblessures

Er komen voornamelijk paarden met peesblessures revalideren bij ’t Slot Heesbeen. Het is ook de meest voorkomende sportblessure bij paarden. Verder zien ze veel knieblessures, zoals slappe kniebanden. “In de aquatrainer moeten paarden over het water heen stappen, hun knieën meer gaan gebruiken en daardoor worden de banden sterker”, aldus Mascha. Wat ze ook veel meemaakt en erg jammer vindt, zijn rugblessures veroorzaakt door zadels. Daarbij gebruikt ze de aquatrainer in combinatie met het laseren als behandeling. “Ik krijg ze wel weer aan het lopen, maar daarna moet je wel een zadel hebben die goed ligt. Anders blijf je bezig. Je kunt je paard wel één keer in de week in de aquatrainer trainen, maar het hele management eromheen moet ook kloppen. Dat is zo ontzettend belangrijk. Daarom heb ik ook een heel team om mij heen verzamelt, zodat ik mensen kan doorsturen naar in mijn ogen de juiste personen voor begeleiding. Wij hebben zelf niet alle kennis, wij zijn geen dierenarts en daar gaan wij ook niet voor spelen. We kunnen wel dingen constateren.” Daarmee krijgen ze meestal alle paarden weer gezond, op sommige uitzonderingen na.


Mascha aan het laseren  - Foto: Karin Kamstra

Rust is noodzakelijk

Op dit moment is Mascha zeven dagen in de week bezig met het bedrijf. Het aquatrainen heeft ze een planning voor, maar het laseren is eigenlijk planloos. “Ik weet op maandag niet wat ik het einde van de week doe. Dat heeft ook te maken met hoe sneller je erbij bent met het laseren van een acute blessure hoe beter het is. Als iemand belt dan probeer ik er wel dezelfde dag of de volgende dag er te zijn.” Uiteindelijk zal van de veertien boxen de helft voor interne revalidatiepaarden zijn. “Het is wel intensief werk. Je haalt ze gemiddeld vijf keer per dag uit stal waarbij je bijvoorbeeld twee keer per dag met ze gaat stappen, twee keer per dag op de vitafloor, het koelapparaat aan zet en ze ook in de aquatrainer moet doen. Maar waar wij ons wel in onderscheiden, is denk dat het echt een revalidatiestal is met volledige rust. Als mensen bij hun paard willen kijken dan wil ik wel graag weten wanneer. Dan kan ik daar rekening mee houden en geen paard stappen rond die tijd. Je probeert een paard rustig te houden en gecontroleerd te laten bewegen. Ze zijn vaak al scherp, omdat ze weinig mogen en ik wil niet dat er iets gebeurt.” Volgens Mascha is het noodzakelijk dat een paard rust nodig heeft om te genezen en ze ziet ook vaak dat de paarden ’s middags liggen te slapen. Daarom staan haar eigen dressuurpaarden ook niet hier maar bij haar ouders.

Ervaring door eigen paaden

Door haar eigen paarden heeft Mascha veel ervaring opgedaan en dat is dan ook de reden waarom ze dit bedrijf is gestart. Haar ouders kochten in 2015 de jonge hengst Hopi-Moki. “Een koffievos met vier witte benen en een bles. Ik moest hem hebben, maar hij was erg slap. Ik kon nog geen volte met hem rijden. Aquatrainen kreeg toen net een beetje bekendheid en dat hebben we toen met Hopi ook gedaan. Het was zo gaaf om het paard te zien bewegen in de aquatrainer. Hij had meer mobiliteit en buiging in de gewrichten in het water. Hij werd zoveel sterker”, vertelt ze enthousiast. Op de terugweg in de vrachtwagen belde Mascha Richard op om te vertellen dat dit is wat ze wilde gaan doen. Ze hebben toen ook de stap gezet om hun eigen huis te verkopen en de plek waar ze nu wonen te verbouwen. Inmiddels loopt Hopi lichte tour en zijn ze aan het trainen voor de overstap naar de zware tour. Haar andere paard kreeg een peesblessure en die dierenarts vertelde dat hij gelaserd moest worden. “Ik wist helemaal niet wat dat was. Maar na het te weinig laseren en een revalidatie van drie maanden op een revalidatie kliniek in België knapte hij alsnog niet op. Ik heb toen samen met Kim Taal van de Gezonde Hoeve, waar ik dat op moment intern werd opgeleid om met de aquatrainer te werken, een schema opgesteld voor aquatrainen en laseren. Binnen een maand hadden we hem weer aan het lopen. Anne was toen de dierenarts die ons later in het traject ook begeleide en de controle echo deed.” Van origine is Mascha jurist en heeft ze rechten gestudeerd. Na zestien jaar gooide ze het roer om en is ze elke dag heerlijk bezig met de paarden. Al was dat wel een pittige uitdaging om de zekerheid los te laten. “Ik heb nog geen seconde spijt gehad al was het wel spannend. Dit is zoveel leuker. Het maakt mij zo blij om paarden beter te maken en de zorg van de eigenaar deels te ontnemen. Ik ben blij om dit te doen samen met Richard”, sluit ze af.


Foto: Karin Kamstra

Bron: De Hoefslag