Afbeelding
Foto: mmdfotografie

Famke Dijkstra: “We zijn besmet met het gave kleuren paardenvirus”

Algemeen

Famke Dijkstra vindt paarden met een ander, apart kleurtje echt fantastisch. Op dit moment rijdt ze haar cremello pony Livaldo in de dressuur en springen. Met haar vorige pony Spikkel doet ze veel vrijheidsdressuur en nu is er een hengst uit Hongarije gekomen met eenzelfde soort kleur als haar pony Spikkel. Inderdaad, een paard met een gave kleur die ze niet uit haar hoofd kreeg. 

Advertisement

Alleskunner pony

“Livaldo is echt een alleskunner pony. Toen hij bij mij kwam, kon hij alleen nog maar een beetje dressuur. Maar samen hebben we al vele dingen gedaan, zoals shows, barrelraces en marathons. We rijden nu M2 dressuur en hij heeft laatst nog zijn 90cm debuut springen gewonnen. Het gevoel dat hij mij geeft tijdens een dressuur- of springwedstrijd is echt geweldig. Het lijkt mij ook heel gaaf om Z te starten. Dat heb ik zelf nog nooit gedaan en om dat samen met Livaldo te kunnen doen, lijkt mij heel speciaal. Zelf vinden we het ook heel leuk om vrijheidsdressuur te doen met gekke speelsessies tussendoor. Livaldo vindt het geweldig en heeft er veel talent voor. Ook houden we van buitenritten maken. We doen echt van alles. Het meest trots ben ik op het feit dat we tweede stonden op de Friese kampioenschappen. Tijdens onze finale proef liet hij een paar vreugdebokjes, waardoor we gezakt waren naar een vijfde plek.”

Besmet met het gave kleuren virus

Livaldo kwam op mijn pad terecht toen we op zoek gingen naar een nieuwe pony. Ik werd te groot voor mijn pony Spikkel. In eerste instantie hadden we een hele mooi zwartbonte merrie gekocht, maar de klik tussen ons bleek er niet helemaal te zijn. Haar hebben we weer verkocht en toen begon de zoektocht opnieuw. Dat was wel een dingetje, want ik kan wel zeggen dat wij ‘besmet’ zijn met het gave kleuren virus. We waren op zoek naar iets aparts. Toen we de advertentie van Livaldo zagen, moesten we er gewoon heen. Een cremello met blauwe ogen is zeker een gave kleur. Na een fantastische eerste rit mocht ik nog even met hem los spelen in de bak. Het eerste wat hij deed, was naar mij toelopen en hij legde zijn hoofd in mijn nek. Toen wist ik gelijk, dit is de pony die ik wil!” 

Hengst uit Hongarije

“Mijn moeder werd getagd in de advertentie van de hengst uit Hongarije door iemand, omdat mijn moeder vroeger tien jaar lang een paard had die er precies zo uit zag. Ze tagde mij ook om hem te laten zien. Het was in eerste instantie meer als grap, maar ik vond hem zo mooi! Ik heb toevallig ook een pony met precies dezelfde kleur dus het was leuk om die in paardengrootte te zien. Ik zei voor de grap tegen mijn moeder dat we hem moesten kopen, want wanneer kom je weer een paard tegen met zo’n gave kleur? Maar ik wist ook wel dat we genoeg paarden hadden. Toch appte mijn moeder een paar dagen later met de vraag hoe ik het zou vinden als ze de hengst zou gaan kopen. Ik was verbaasd en dacht dat ze een grapje maakte, maar ze was heel serieus. We hebben toen realistisch gekeken of het ook zou passen qua tijd en ook wat betreft stalling. Toen ging het opeens heel snel, want we waren helemaal niet op zoek naar een paard. Maar we hadden wel zin in een project, dus hebben we hem gekocht.”


Hongaarse hengst Szöcske - Foto: Privébezit

Soetsie als bijnaam

De hengst heet officieel Szöcske, wat je uitspreekt als Sutske, en de vertaling van zijn naam is sprinkhaan. Ik vermoed dat hij als veulentje heel veel aan het rondspringen was. Hij is nu vijf jaar en een schat van een paard. Hij heeft volgens mij zelf nog niet door dat hij hengst is. We merken wel dat hij niet veel dingen heeft meegemaakt in Hongarije, want eten uit de hand vond hij eng. Bij een deken op doen kromp hij helemaal in elkaar, maar dat is gelukkig allemaal beter nu. Hij kan soms afwachtend zijn, maar is ook echt een knuffelpaard. Aangezien zijn naam best moeilijk is, waren we op zoek naar een andere naam. Maar mijn moeder en ik komen er maar niet uit. Als ik een naam heb die ik leuk vind dan vindt zij er weer niets aan en andersom. Daarom behoudt hij voor nu zijn officiële naam en zijn bijnaam is Soetsie.

Een echte knuffelaar

“Wij zijn rustig bezig om de basis te bevestigen. Wij hebben filmpjes gekregen uit Hongarije dat hij daar voor de wagen heeft gelopen. Maar voor de zekerheid hebben we dat eerst laten proberen door een ervaren iemand. Die kwam er al snel achter dat hij bij het trekken van de sleep geen stuur, gas of rem op zat. Daar zijn we nu vooral mee bezig. We hebben hem natuurlijk niet gekocht met de intentie om hem te gaan houden. Mijn moeder heeft al een paard en ik heb ook genoeg. Maar hij is zo ontzettend leuk, dus we gaan het zien. Naast zijn geweldige kleur vind ik zijn bouw ook heel gaaf. Hij heeft een dikke, gespierde nek en een mooi groot hoofd. Je kunt ook geweldig met hem knuffelen en dat maakt hem ook zo leuk.” 

Bron: De Hoefslag

Foto: mmdfotografie