Afbeelding
Foto: Ingrid Truijens

Anneloes Verstraaten Fries kampioen in de klasse B: “Het voelde heel onwerkelijk”

Sport

Anneloes Verstraaten wist de B proef op haar naam te schrijven tijdens het Friese kampioenschap. Ze reed met haar paard Nashville EBS naar een mooie score van 72,417%. Daarmee heeft ze een ticket voor de Nederlandse kampioenschappen bemachtigd. “Ik had een hele fijne proef gereden en was trots op Nashville, ongeacht de uiteindelijke plaatsing.”

Advertisement

Fijne proef gereden

“Op de gewone wedstrijden ging het al heel goed. Een plaatsing in de top vijf was dan al heel mooi geweest. Maar het moet op wedstrijd ook maar net lukken zoals je zelf wil dat het gaat. Ik kon heel fijn rijden. Natuurlijk zijn er altijd dingetjes die beter konden, maar ik was super tevreden. Nashville heeft een koel karakter dus wat dat betreft kan ik echt van hem op aan. Al was ik wel blij dat hij iets gespannen was, want hij kan ook te koel worden. Dan zakt hij in de proef een beetje in. Nu liep hij met het inrijden en tijdens de proef goed door. Daar was ik erg blij mee.”

Voorbereiding NK

“Het FK was heel leuk en een bijzondere ervaring, omdat veel mensen mij kwamen supporten. Familie, vrienden, stalgenoten en de fokker waren er. Iedereen was super enthousiast en behulpzaam. Ik heb voor de kampioenschappen extra proefgerichte lessen genomen om de puntjes op de i te zetten. Instructrice Kim Jacobi heeft mij ook tijdens het inrijden nog begeleid en dat was heel erg fijn. De voorbereiding op het Nederlandse kampioenschap wordt kort dag. Normaal gesproken geef ik de paarden na een wedstrijddag een paar dagen vrij. We gaan nu gewoon door zoals we ook naar het FK hebben toegewerkt. Ik ga wederom proberen een hele nette proef neer te zetten en dan zien we wel wat het oplevert. Ik hoop gewoon dat ik net zo’n fijne proef op de Friese ook op het Nederlandse kampioenschap kan rijden. Dan ben ik tevreden.”


Anneloes Verstraaten met Nashville EBS - Foto: Ingrid Truijens

Op naar het L1

 “Na het NK gaan we door naar het L1 in het outdoorseizoen. De selecties voor de Friese kampioenschappen outdoor zijn al in mei. We zullen voorafgaand nog wel wat kilometers moeten maken om daar goed uit de verf te komen. Hopelijk lukt het ons om ons dan weer voor de Friese kampioenschappen te plaatsen. Waar ik dan wel enigszins tegenop kijk, is dat je op het Fries Kampioenschap dan in de middag moet overrijden als je door bent naar de finale. Dat is wel weer een uitdaging. Nu is Nashville best makkelijk, maar dan hoop ik dat hij met de tweede keer rijden nog wel vooruit wil. Dat gaan we met de tijd ondervinden. Het ultieme doel is uiteindelijk de subtop. Dan moet alles natuurlijk wel goed gaan en het paard heel blijven, maar daar gaan we voor. We hebben de tijd en zeker geen haast.”

Eigen paard fokken

“De fokker van Nashville, Elske Bos, is een goede kennis van mij. Zij kocht een paar jaar geleden een fokmerrie. Ik was meteen enthousiast en wilde daar graag een veulentje uit hebben. Zogezegd, zo gedaan. We zijn samen naar hengstenshows gegaan om een hengst uit te zoeken. Uiteindelijk viel onze keus op de hengst Daily Diamond. We hebben hem uitgezocht, omdat hij veel souplesse heeft en een koel karakter. Elske wilde een paard fokken die ook te rijden is door een amateur. Ik denk dat dat heel goed is gelukt. Nashville heeft het karakter en ook de beweging van zijn vader geërfd. Maar hij heeft ook zeker de goede eigenschappen van zijn moeder meegekregen. Hij heeft een open karakter en vindt alles leuk en interessant. Nashville is bijna nergens bang voor, behalve vlaggetjes heb ik afgelopen weekend geleerd.”

Ontzettend blij met Nashville

“Ik ken Nashville vanaf dag één. Na vijf maand heb ik hem naar de opfok gebracht en ging ik elke paar weken naar hem toe. Ik heb al veel jonge paarden gehad, maar nog nooit eentje die echt onbeleefd was. Mijn andere paard Zidane met wie ik Z2-dressuur ben, is zeer ervaren en pomproof. Hierdoor twijfelde ik of ik de handelingssnelheid heb om een jong paard goed te beleren. Ik heb het voorwerk wel gedaan tot ik er bijna opzat. Op dat moment heb ik hem weggebracht om hem te laten beleren door Martinus Hoekstra, die dat super goed heeft gedaan. a vijf weken kon ik hem weer ophalen en dat was net voor mijn vakantie. Ik heb hem thuis nog even gereden en hij was toen al zo braaf. Na mijn vakantie kon ik ook zo opstappen en wegrijden. Ik ken hem goed en hij kent mij ook goed. Nashville wil ook met alle liefde voor mij werken. Het is een vreselijk lief paard die ook wel een clown kan zijn en een haantje de voorste is. Ik word altijd vrolijk van hem. We zijn een goed team en ik hoop dat het zo doorgaat. Ik ben zo blij met hem.”

Bron: De Hoefslag

Foto: Ingrid Truijens