.
. istock

De voordelen van veel tijd doorbrengen op stal

Algemeen Opvallend

Breng jij wekelijks heel wat uurtjes door op stal? Natuurlijk is die tijd sowieso al goed besteed, omdat je er bezig bent met je paard. Wij zetten de volgende redenen op een rijtje waarom het spenderen van (bijna) al je vrije tijd op stal ook heel goed is voor jou zelf!

Advertisement

Zuurstof

Heerlijk, die frisse lucht! Zeker na weer een lange dag binnen zitten op je werk of op school is de grote hoeveelheid zuurstof die je in en rondom de stal binnenkrijgt heel welkom. De geur van het buitenleven zal je goed doen. Adem die lucht dus maar eens extra diep in.

Calorieën verbranden

Kruiwagens duwen, voerzakken sjouwen, je paard trainen en een wandeling naar de wei of paddock; tijdens een paar uur op stal heb je ongemerkt al een full body workout afgewerkt. Zonder je stappen te hoeven te tellen, nog wel. Benieuwd hoeveel calorieën je eigenlijk verbrandt op stal? Je leest het hier.

Psychische gezondheid

Zeker als je in de stad woont, kan de natuurlijke omgeving waarin de meeste stallen zich bevinden een hele verademing zijn. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat een natuurlijke omgeving met veel groen goed is voor je (psychische) gezondheid. De bomen, het gras en dat fijne zanderige pad: geniet er de volgende keer nog maar extra van!

Verantwoordelijkheid

Bij het werk op stal komt veel verantwoordelijkheid kijken. Paarden kunnen nu eenmaal niet voor zichzelf zorgen en zijn dus van jou afhankelijk als het gaat om voer, water en beweging. Hun gezondheid is afhankelijk van jouw verzorging, ook als je moe of ziek bent of eigenlijk zin had om iets anders te doen. En dat is dan weer goed voor jou.

Sociale vaardigheden

Als jouw paard met andere paarden op stal staat, komt er nog een extra voordeel bij. Jouw sociale skills worden namelijk enorm verbeterd door het hebben van stalgenoten. Naast dat het vaak heel gezellig is, zul je met hen ook afspraken moeten maken of dingen samen moeten doen. Ook als zij buiten de stal eigenlijk heel andere types zijn dan jij of er een behoorlijk leeftijdsverschil is. Als een van de weinige plekken is een stal vaak een plek waar mensen met allerlei verschillende achtergronden en van allerlei verschillende leeftijden samenwerken en plezier hebben. Een gedeelde liefde voor paarden brengt iedereen bij elkaar. Hoe mooi is dat?

Je blijft leren

Doordat je met allerlei verschillende mensen in aanraking komt en je paard een levend wezen is, kom je steeds in nieuwe situaties terecht. Hierdoor blijf je leren.

Even offline

We zullen het moeten toegeven: de meesten van ons zijn best een beetje verslaafd aan onze smartphone. Als je met je paard bezig bent heb je daar nu eenmaal even geen tijd voor, hij heeft jouw volle aandacht nodig. Zo zie je ook weer eens wat anders dan het scherm van je telefoon. En dat is soms best fijn ;)

Welke voordelen ervaar jij tijdens een dagje op stal?

Bron: Horselistening