Afbeelding
Foto: Veurink/Sanoma

Van wei naar stal: opletten!

Verzorging Opvallend

Net als de overgang van stal naar wei in het voorjaar dient ook de omschakeling van wei naar stal met beleid te gebeuren. Dit betekent namelijk weer een grote verandering in zowel het rantsoen als de dagbesteding van een paard. Problemen als (verstoppings)koliek, diarree en een onhandelbaar paard komen regelmatig voor. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om problemen te voorkomen.

Advertisement

Langzaam wennen 

Laat een paard langzaam wennen aan zijn nieuwe rantsoen met hoofdzakelijk  hooi en kuilgras. Hooi en kuilgras bevatten namelijk ca. 30 tot 60% minder vocht dan gras. Ook bevat ruwvoer veel meer vezels en structuur. Als een paard in de winter op de paddock staat, is het aan te bevelen om ook daar ruwvoer te verstrekken. 

Kleine porties krachtvoer introduceren

Als je paard in de zomer geen of weinig krachtvoer krijgt is het belangrijk om dit weer langzaam op te bouwen. Geef meerdere malen per dag kleine porties krachtvoer om je paard hieraan te laten wennen, en bouw de hoeveelheid langzaam op. 

Beweging

De overgang van weide naar stal zorgt voor aanzienlijk minder beweging bij het paard. Een paard zal in weide zo’n achttien uur bewegen en soms kunnen paarden op stal slechts anderhalf uur bewegen. Beweging heeft invloed op de bloedsomloop en de stofwisseling. Een gevolg kan een slechte spijsvertering of stalbenen zijn. Probeer je paard ook tijdens de stalperiode voldoende beweging te geven. Op de wei is een paard veel meer uren per dag aan het eten dan wanneer hij op stal staat en twee of drie keer per dag eten krijgt. Door ruwvoer in een slowfeeder te doen, kun je de ruwvoeropname vertragen. Dit helpt verveling tegen te gaan en is bovendien goed voor de spijsvertering. 

Bron: De Hoefslag

765qwerty765