Afbeelding
Foto: Remco Veurink

De overgang van stal naar wei

Verzorging

Een echte winter hebben we niet gehad, maar toch hebben veel paarden de afgelopen maanden op stal doorgebracht in plaats van in de wei. Het gras heeft ondertussen al even kunnen groeien vanwege de hogere temperaturen en nu het echt lente wordt, gaan veel paarden weer naar buiten. En ook nu is het weer heel belangrijk om die overgang van stal naar wei rustig door te voeren! 

Advertisement

Tijd rustig opvoeren 

Begin met een uurtje graastijd en bouw dit langzaam uit tot het gewenste aantal uren. De overgang van stal naar wei betekent een grote verandering in het rantsoen, die heel nadelige gevolgen kan hebben voor de spijsvertering wanneer deze niet langzaam geïntroduceerd wordt. Neem er daarom uitgebreid de tijd voor, hoe lekker je paard het gras ook vindt! 

Droog ruwvoer bijvoeren

Zeker in het begin is het aan te raden om (zoals normaal) hooi, kuil en/of stro op stal bij te voeren voordat je paard de wei op gaat. Dit zorgt voor verzadiging en voor een actief verteringsstelsel en kan problemen helpen voorkomen. In jong, vers gras zit verder weinig structuur, waardoor een paard echt nog behoefte kan hebben aan hooi of stro. 

Een goed ontwormbeleid 

De wei is voor een paard de plaats bij uitstek om een wormbesmetting op te lopen. Een goed ontwormbeleid, preventief ontwormen (elke drie á  vier maanden), kan resistentie van de wormen in de hand werken; laat daarom regelmatig de mest onderzoeken en ontworm je paard alleen als het nodig is, met product en een dosering naar gelang er een besmetting met een bepaalde worm bestaat. Ondanks de goede zorgen kan er toch soms diarree voorkomen wanneer een paard weer de wei op gaat. Dit kan een teken zijn dat de overgang toch nog te snel is gegaan. De ideale opbouw is voor ieder paard anders, houd je paard dus goed in de gaten