Afbeelding
Foto: Veurink/Sanoma

Droge wei? Voorkom zandkoliek!

Nieuws Opvallend

Het is al weken aan één stuk erg droog. Waar het kan, wordt volop gesproeid, maar veel paardenhouders hebben deze mogelijkheid niet. Voor de paarden is het zomerseizoen vaak weideseizoen, maar door de droogte groeit het gras nauwelijks. Al snel zien de weilanden geel en dor, soms zelfs met kale zandplekken. Paarden die op zulke weilanden grazen, kunnen met het beetje gras aanzienlijke hoeveelheden zand naar binnen werken, met mogelijk kwalijke gevolgen voor het spijsverteringsstelsel.

Advertisement

Extra ruwvoer op de wei

Als je je paard in het weideseizoen op de wei zet, heb je natuurlijk het liefst dat hij gras eet. Helaas is dat in zulke droge situaties niet heel bevorderlijk. Paarden trekken korte plukjes gras met hun tanden uit de grond, waaraan veel zand blijft hangen. Het bijvoeren van ruwvoer op de wei is begrijpelijk ongewenst, maar kan heel wat spijsverteringsproblemen in het najaar helpen voorkomen.

Op stal extra ruwvoer

Een paard dat voldoende ruwvoer binnenkrijgt, heeft over het algemeen weinig moeite om opgenomen zand met de mest weer kwijt te raken. Om zeker te zijn dat dit proces optimaal werkt, is het verstandig om ervoor te zorgen dat paarden op stal onbeperkt beschikking hebben over ruwvoer in de vorm van hooi en/of kuil, eventueel in combinatie met een deel stro. Dit stimuleert de darmwerking en zorgt ervoor dat het zand minder ‘onderin’ de darm blijft liggen.

Paddock in plaats van wei

Wanneer de wei echt heel droog wordt, kan het soms beter zijn om paarden in een paddock te zetten. Omdat daar niets te eten valt, voorkom je dat een paard teveel zand opneemt. Ter compensatie zou je je paard aan de hand kunnen laten grazen op plekken waar het gras wat langer is en de grond wat dichter begroeid. Aan het einde van het weideseizoen wordt al vaak geadviseerd om een ‘zandkuur’ te doen, ofwel het geven van pure psyllium of een product met psyllium gedurende een aantal dagen. Wanneer je paard het weideseizoen heeft doorgebracht op een minder-dan-ideaal grasland en er duidelijk veel zand in de mest zit (check dit eventueel in overleg met je dierenarts), is dit zeker aan te bevelen om zandkoliek te helpen voorkomen!