Afbeelding

Zand schuurt de maag?

Algemeen

Aan het einde van het weideseizoen neemt het aantal paarden met problemen door teveel zand in de darmen vaak toe.

Advertisement

Koliek

Meest voorkomend zijn milde koliek en diarree. In veel gevallen in dit te relateren aan het grazen op weilanden die aan het einde van een warm en droog zomerseizoen niet veel gras meer te bieden hebben. Het zand dat met de wortels van het overleven gras in de darmen van een paard terecht komt, kan grote gevolgen hebben.

Hoe hier mee om te gaan?

1. Voorkom grazen op een kaal weiland Als je de oorzaak wegneemt, ontstaan ook geen problemen meer. Weid paarden regelmatig om, zodat het gras de kans krijgt om te groeien en het niet te kort wordt afgegraasd en vertrapt. Indien dit niet mogelijk is, kan naarmate het weiland kaler wordt, de graastijd verder worden ingekort. 

2. Extra ruwvoer op weide/paddock Is omweiden niet mogelijk en wil je je paard wel graag buiten houden? Voer dan extra ruwvoer bij op de wei of paddock. Door een (slow-)feeder te gebruiken, komt het ruwvoer niet in aanraking met de grond, waardoor je de opname van zand voorkomt. Wanneer een paard extra ruwvoer tot zijn beschikking heeft, zal hij ook minder grazen. 

3. Psylliumzaad? Zand in de darmen vormt meestal geen probleem, omdat een kleine hoeveelheid via de natuurlijk e weg wordt verwijderd. Een grote hoeveelheid zand komt niet meer op de normale manier naar buiten; het paard moet dus een handje worden geholpen. Psylliumzaad vormt een slijmerige massa nadat het een tijdje in contact is geweest met water en kan zodoende helpen het zand naar buiten te verplaatsen.

Meten is weten

Testen of er teveel zand in je paard zit? Doe wat mest in een (doorzichtige) plastic handschoen, vul dit bij met water en woel het los. Na een tijdje zakt het zand naar het laagste punt, dus in de vingers van de handschoen. Meer dan een theelepel zand uit de paar mestballen is een indicatie voor teveel zand in de darmen. Extra aandacht is dan gewenst. 

Bron: Hippos, overname zonder bronvermelding én toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan. 

Foto: Stock