Afbeelding

Van stal naar wei: Waar let je op?

Algemeen
Advertisement
Het voorjaar is in volle gang; de temperatuur stijgt en het gras groeit in rap tempo. En dat betekent dat het weideseizoen weer is begonnen! Nu is het niet zo dat je je paard ineens 24/7 buiten kunt zetten. Waar moet je op letten bij de overgang van stal naar wei? De meeste eigenaren weten gelukkig wel dat ze hun paard in het voorjaar beter niet ineens hele dagen in de wei kunnen laten lopen. De plotselinge verandering in het rantsoen (van stro, hooi/kuil en krachtvoer naar voornamelijk gras) leidt in veel gevallen tot spijsverteringsstoornissen, zoals diarree, koliek of hoefbevangenheid.

Met beleid van stal naar wei

Vooral veranderingen in het ruwvoerrantsoen kunnen problemen met de spijsvertering opleveren; vandaar dat de overgang van stal naar weide met beleid moet gebeuren.

1. Elke dag een uurtje langer

Bouw weidegang in twee à drie weken op door je paard elke dag wat langer te laten grazen. Zo zorg je ervoor dat de darmflora in de blinde en dikke darm, waar het gras wordt verteerd, langzaam kan wennen aan de nieuwe samenstelling van het rantsoen. Stoornissen met de spijsvertering worden op die manier zoveel mogelijk voorkomen.

2. Tegelijkertijd stalrantsoen aanpassen

Wanneer een paard steeds meer tijd op de wei doorbrengt, staat hij minder uren op stal. De meeste paarden halen veel energie uit het gras en worden al in de eerste weken van het weideseizoen dikker. Voorkom overgewicht door de hoeveelheid krachtvoer op stal te minderen. Het blijft wel van belang om op stal goed ruwvoer te blijven voeren, zoals hooi of kuil.

3. Wormonderzoek en eventueel ontwormen

Als paarden op de wei staan, groeit de kans op een wormbesmetting. Voer daarom vlak voor het weideseizoen een mestonderzoek uit (of laat het uitvoeren) en ontworm je paard indien nodig met het juiste wormmiddel.

4. Onderhoud van de wei

Zorg uiteraard altijd voor een goed onderhouden weiland. Bodemonderzoek en goede bemesting is essentieel om scheve verhoudingen aan voedingsstoffen te voorkomen. Bij te weinig bemesting is de kans op hoge fructaangehaltes groot! Archief Hoefslag/Voervergelijk, 2013 Foto: DigiShots