Lynn Geenen en Jara du Rouet Fw
Lynn Geenen en Jara du Rouet Fw Foto: Ingrid Sanders

Lynn Geenen: “Als ik de kans krijg om internationaal te starten, dan grijp ik die met beide handen aan”

Sport

Hoewel de negenjarige Jara du Rouet Fw (v. Baloubama) het Lynn Geenen niet altijd makkelijk maakt, heeft de combinatie de afgelopen jaren hard gewerkt om naar het 1.20m-niveau te groeien. De amazone timmert hard aan de weg naar haar grote droom van internationaal starten en hoopt dit jaar de eerste stappen te kunnen zetten om deze droom te verwezenlijken. 

Advertisement

Eigen paard

Hoewel Lynn vijf jaar geleden helemaal niet op zoek was naar een paard, kwam Jara du Rouet Fw toch op haar pad. “Ik reed destijds op het paard van een kennis, wat heel goed klikte. Ik kreeg alle vrijheid en mocht wedstrijden rijden, dus er was eigenlijk geen reden om een eigen paard te kopen. Via via nam de handelaar die Jara te koop aanbood contact met mij op. Omdat ik niet op zoek was naar een eigen paard, keek ik de video die hij doorstuurde tussen neus en lippen door en dacht ik er daarna eigenlijk niet meer aan. Tot het toeval wilde dat ik het filmpje toch nog eens bekeek.”

Op slag verliefd

Bij nader inzien was Lynn toch wel geïnteresseerd in de merrie en besloot ze te gaan kijken. “Toen ik haar zag staan, was ik op slag verliefd. Ze was nog helemaal groen en onbeleerd, maar reageerde heel goed op mij. Omdat de handelaar en ik het niet eens werden over de prijs, keerde ik die dag heel teleurgesteld naar huis. Uiteindelijk heeft de handelaar water bij de wijn gedaan en heb ik haar kunnen kopen.”

“Ze pakte het heel goed op”

In het eerste weekend dat Lynn de merrie op stal had, bleek ze al bomproof te zijn. “Jara staat op Stal Geraedts in Beek, de eerste maand heb ik haar zelf onder mijn hoede genomen. Ze was zó groen dat ze alleen een halster en deken om had, verder kende ze niks. Ik heb haar toen iedere dag meerdere keren in de hand gehad en ook laten wennen aan het zadel en hoofdstel. In april, toen ze vier werd, heb ik er bewust voor gekozen om haar door mijn instructrice Amber Ancion zadelmak te laten maken, maar na twee weken ben ik zelf voor het eerst opgestapt. Ze pakte alles zo goed op, dat ik het vanaf dat moment weer verder heb overgenomen.”

Dispensatie 

“In 2019 zijn we begonnen met wedstrijden rijden en zijn we twee keer van start mogen gaan op de Limburgse kampioenschappen, waar we vijfde en zevende werden. Dat waren hele mooie ervaringen. Doordat onze wedstrijden vanwege corona niet doorgingen, zijn we daarna op 1.10m-niveau blijven steken. Omdat we in die tijd wel verder trainden bij mijn vaste springinstructeur Ben Boessen, hebben we dispensatie aangevraagd om 1.20m te mogen starten. Dat ging heel erg goed, tot we anderhalf jaar geleden vanwege een hoefzweer even een pauze moesten inlassen.”

Ongeluk

Nadat Jara volledig hersteld was en conditioneel gezien weer opgebouwd was, besloot Lynn het rustig op te pakken in het 1.10m en het vanuit daar uit te bouwen naar het 1.20m. “We zijn toen helaas heel vervelend in een hindernis terechtgekomen, waar Jara een trauma aan heeft overgehouden. We zijn weer helemaal van voren af aan moeten beginnen, omdat ze op vreemd terrein niet meer wilde springen en het vertrouwen volledig kwijt was.”

In de prijzen

“We hebben ruim de tijd genomen om haar het vertrouwen terug te geven en zijn afgelopen buitenseizoen weer rustig begonnen met wedstrijden rijden. Dat pakte ze zo goed op, dat we vrijwel iedere keer met een prijs richting huis keerden. We werken nu weer langzaam naar het 1.20m toe en hebben er inmiddels al weer een aantal trainingswedstrijden op zitten, waarin ze goed aanpakte. Aankomend buitenseizoen hoop ik weer officieel met haar in die klasse te kunnen starten.”

“Ze zet geen pas verkeerd”

“Jara is in de breedste zin van het woord een heel moeilijk paard. Ze is bomproof en kijkt nergens van op, maar is ontzettend eenkennig. Wij vormen inmiddels al vijf jaar een combinatie, maar ze verzint iedere keer wel weer een ander trucje om het voor mij moelijker te maken. Het is nooit saai met haar”, lacht ze. “Jara kan het heel goed vinden met mijn vriend. Hij gaat, net zoals mijn moeder, altijd trouw mee op wedstrijd, helpt me waar hij kan en kan zelfs op Jara rijden. Ze zet echt geen pas verkeerd bij hem. Zonder mijn vriend en mijn moeder had ik deze uit de hand gelopen hobby ook echt niet waar kunnen maken. Ze steunen mij onvoorwaardelijk en staan altijd voor mij klaar. Voorheen geloofde ik er niet zo in, maar alle clichés over de ‘vosmerrie’ zijn waar. Ze heeft haar eigen mening, maar als het erop aan komt, gaat ze door het vuur voor mij. Dat waardeer ik enorm aan haar.” 


Foto: Lidy Ticheler

Internationaal

Hoewel Lynn voorheen al graag internationaal wilde starten, is het er nooit van gekomen. “Die droom blijft er wel en ik hoop hem dit jaar waar te kunnen maken. Ik ben vierdejaars student aan de Accountancy opleiding van Zuyd Hogeschool te Sittard en daarnaast werk ik heel hard, maar het is moeilijk om het betaalbaar te houden als ik ook nog internationaal ga starten. Na mijn derdejaars stage ben ik in dienst gebleven bij de Samenstelafdeling van RSM Netherlands Accountants N.V. in Heerlen. Gelukkig is iedereen op mijn werk heel flexibel en meedenkend, dus ik hoop de sport uiteindelijk naast mijn baan te kunnen doen. Ik denk dat Jara het in zich heeft, dus áls ik de kans krijg, dan grijp ik die met beide handen aan!”, sluit ze af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.   

Foto’s: Lidy Ticheler / Ingrid Sanders 

Afbeelding