Afbeelding
Foto: Xander Bikbergen

Tweelingdracht: zorgen in tweevoud

Fokkerij Opvallend

Een merrie, twee veulens. Voor sommigen de ultieme lente-aanblik. Onterecht, blijkt als je je erin verdiept. “Een paardenlichaam is ongeschikt om een tweeling te krijgen. Het is alles behalve een win-winsituatie”, legt Tom Stout uit. Hij is hoogleraar inwendige ziekten en voortplanting van het paard aan de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. 

Advertisement

Bijzonder, maar een groot risico

“Ik zie bijna elk jaar weer een bericht met een foto over de geboorte van een ‘gezonde’ tweeling in de paardenmedia. Twee veulens aan de voet van de merrie, natuurlijk is het bijzonder, maar het is een ontzettend groot risico. “Slechts één procent van alle tweelingdrachten kent een goede afloop, waarbij zowel de twee veulens als de merrie er zonder problemen vanaf komen. 

Gebrek aan ruimte

Een gebrek aan ruimte in de baarmoeder is volgens Stout een van de belangrijkste oorzaken van een mislukte tweelingdracht. “Er is een grote placenta nodig om voor genoeg voedingsstoffen te zorgen. Dat kost ruimte. In de baarmoeder is te weinig plaats voor de ontwikkeling van twee volledige placenta’s in het geval van twee embryo’s. Een paard is er simpelweg niet op gebouwd om het leven te schenken aan twee gezonde veulens. Gewoonlijk heeft een veulen al meer dan 65 procent van de baarmoeder nodig om een deugoedelijke placenta te vormen die ook tot laat in de dracht toereikend is. Als er twee veulens in de baarmoeder zitten, krijgt één of allebei te weinig ruimte.’ 

Bron: De Hoefslag