Jiske van Doorn-Van de Bovenkamp en Hilary
Jiske van Doorn-Van de Bovenkamp en Hilary Foto: Foto4U

Jiske van Doorn-Van de Bovenkamp: “We proberen meerdere kansen te creëren om mijn droom waar te maken”

Dressuur

Jiske van Doorn-Van de Bovenkamp heeft al aardig wat ervaring in de dressuursport. Ze reed verschillende paarden naar Z-niveau en wist het met ICreative’s Equador E en ICreative’s Ace Lady zelfs tot de Lichte Tour te schoppen. Met de elfjarige Hilary (v. Franziskus) hoopt ze dezelfde weg te bewandelen en zo langzaam verder te werken aan haar grote doel van Grand Prix rijden. 

Advertisement

Springmerrie

Hilary is in eigendom van Jiske’s schoonouders. De amazone vormt nu al een aantal jaar een combinatie met de merrie. “Het begon eigenlijk allemaal met ICreative’s Equador E, een springpaard van Ustinov dat door mijn schoonouders gefokt is”, steekt ze van wal. “Ik had destijds geen dressuurpaard tot mijn beschikking, dus toen besloot ik deze springmerrie op te pakken in de dressuursport. Met haar ben ik uiteindelijk in de Lichte Tour uitgekomen, maar acht jaar geleden besloten we toch op zoek te gaan naar een dressuurpaard.”

Enorme eer

“Mijn schoonvader Erik van Doorn en ik delen onze passie voor de dressuursport, dus hij heeft na lang zoeken uiteindelijk een fokmerrie van Jazz gekocht, ICreative’s Ace Lady. We kwamen erachter dat haar toen driejarige dochter Hilary (v. Franziskus) ook te koop stond. We waren beiden zo gek van Ace en haar kwaliteiten, dat Erik besloot om Hilary ook te kopen. Hij heeft haar zelf opgeleid en in het Z uitgebracht, zodat ze het sportpredicaat toegewezen kreeg. Daarna heeft hij haar aan mij overgedragen, wat een enorme eer was. Hilary is echt zijn lievelingspaard. We zien haar kwaliteiten en hopen dat ze haar moeder achterna kan gaan en samen met mij in de Subtop uit kan komen.”


Foto: Foto4U

De key to success

Jiske spreekt niet anders dan lovend over de nu elfjarige merrie. “Hilary is een ontzettend lief paard, maar ze is net zoals haar moeder wel heel scherp. We starten momenteel in het Z2 en wat ik merk, is dat als we een tijdje niet op concours zijn geweest, ze wat sensibel en gespannen kan zijn. Ze loopt dan met zo veel expressie dat haar kwaliteit helemaal naar boven komt, maar we moeten nog even de balans zien te vinden tussen die expressie en ontspanning, zodat ik dat in goede banen kan leiden. Dat is uiteindelijk natuurlijk de key to success; dat een paard de gevraagde oefeningen met ontspanning en vertrouwen kan uitvoeren.” 

Training

De combinatie heeft de afgelopen tijd, met een korte wedstrijdpauze vanwege Jiske’s zwangerschap er tussendoor, aardig wat kilometers gemaakt in het Z. “Hilary scoort momenteel heel mooi in het Z2. Ik train al jarenlang bij Mascha Reijs en een sinds kort lessen we ook bij Bert Rutten. We trainen momenteel om de wissels beter bevestigd te krijgen en de puntjes op de i te zetten voordat we de overstap naar het ZZ-Licht gaan maken. Dat vind ik belangrijker dan hals over kop doorstromen. Thuis trainen we al op de pirouettes, series en het verzamelde werk, dus in de opleiding zelf zijn we al een stukje verder”, legt ze uit.

Passie

In de afgelopen jaren is er een mooie samenwerking ontstaan tussen Jiske en haar schoonouders. “Dankzij hen heb ik nu ook een aantal andere talentvolle sportpaarden onder het zadel. Zo hoop ik uiteindelijk mijn droom van Grand Prix rijden waar te kunnen maken. Ace is nu achttien jaar oud en met sportief pensioen, maar we zijn nog steeds enorm fan van haar zelf en haar bloedlijn. Haar moeder, een Contango-merrie, heeft onder andere een Grand Prix-paard, twee Lichte Tour-paarden en een ZZ-Zwaar paard gebracht. Van Ace zelf hebben we een driejarige nakomeling van Toto Jr., een tweejarige nakomeling van Dream Boy en een paar dagen geleden is daar een veulen van San Amour I bijgekomen. We hebben daarnaast ook een aantal andere lijntjes opgezet, zodat we meerdere kansen kunnen creëren om mijn droom waar te maken. In het dagelijks leven ben ik apotheker, dus het is fijn om mijn passie zo te kunnen delen met de mensen om mij heen!”, sluit ze af. 

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nlis niet toegestaan.

Foto’s: Foto4U

Afbeelding