Jenou van Marle en Higgy Rea
Jenou van Marle en Higgy Rea Foto: Esther Plender

Jenou van Marle droomt van Z-debuut: “Ik wil met Higgy Rea echt een stapje verder gaan”

Dressuur

Jenou van Marle en haar elfjarige Higgy Rea (v. Johnson) staan nog maar aan het begin van hun carrière in de dressuursport. Desondanks heeft Jenou al grote doelen voor ogen. Ze hoopt haar merrie in de toekomst in de Z-dressuur uit te brengen en is daarvoor nu de eerste stappen aan het zetten.

Advertisement

Balans

Jenou besloot haar vorige paard, een zesjarige ruin die ze zelf had opgeleid, vorig jaar wegens privéomstandigheden te verkopen. Haar zoektocht naar een nieuw paard heeft een jaar geduurd, maar negen weken geleden vond ze dan eindelijk een nieuw sportmaatje in de elfjarige Higgy Rea. “Ik zocht een iets vlotter paard dat wat meer looplust heeft, en dat heeft Higgy. Ze is ontzettend braaf, maar ze wil graag voor je werken. Zij heeft precies de juiste balans wat dat betreft”, vertelt Jenou. 

Dressuursport

“In principe kun je alles met Higgy doen, maar zodra je de teugels oppakt, staat ze aan. Ze is ontzettend enthousiast en niks is te gek voor haar. Het is een beetje een diva, dus we noemen haar soms ook ‘queen Higgy Rea’”, lacht ze. “We richten ons voornamelijk op de dressuursport, maar vinden het ook leuk om voor de afwisseling een laag sprongetje op te bouwen. Wellicht pakken we dat in de toekomst, wanneer we iets meer aan elkaar gewend zijn, wat vaker op.”

“We gingen ervoor”

De combinatie heeft inmiddels drie dressuurwedstrijden in de klasse B in de benen. Vorige week wisten ze in Koekange een mooie eerste en vierde plaats op naam te schrijven met scores van 65,17% en 66,17%. “Dit was pas onze derde wedstrijd samen. In de eerste proef vond ze het wat spannend, maar ik kon er toch fijn doorheen rijden. We waren allebei scherp en we gingen ervoor. Er zaten wel wat kleine storingen in, maar dat kan natuurlijk gebeuren. In de tweede proef was ik er voor mijn gevoel zelf iets minder bij. Gelukkig bleef Higgy zich volledig inzetten, waardoor de communicatiefoutjes niet heel opvallend waren. Zoiets lost zij heel fijn op”, vertelt ze trots.

Z-dressuur

Waar Jenou haar vorige paarden en pony’s telkens verkocht zodra ze in de M2-dressuur reden, wil ze proberen om met Higgy Rea een stapje verder te gaan. “Mijn doel is de Z-dressuur halen. We moeten natuurlijk nog veel meer een combinatie worden, maar ik denk dat als we dat zijn, we vrij snel door de klasses heen komen. Daar gaan we samen in ieder geval voor!”, sluit ze gemotiveerd af. 

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nlis niet toegestaan.

Foto: Esther Plender