Dominique van Dalsen en Zky
Dominique van Dalsen en Zky Foto: Privébezit

Dominique van Dalsen over ‘droomdebuut’ op CDI Sint-Truiden: “Ik was er helemaal van in de wolken”

Dressuur

Eén van de Nederlandse amazones die begin april goed wisten te presteren op CDI Sint-Truiden is de vijftienjarige Dominique van Dalsen. Ze startte haar achtjarige NRPS-ruin Zky bij de pony’s en maakte met de negenjarige Just Johnson (v. Johnson TN) haar internationale debuut bij de junioren. Met haar mooie scores en klasseringen heeft ze weer grote stappen gezet in haar carrière in de dressuursport. 

Advertisement

Fantastisch gevoel

Dominique kocht de inmiddels achtjarige Zky als 2,5-jarige hengst en heeft hem zelf zadelmak gemaakt en opgeleid. “Het is een hele eer om op dit niveau te mogen rijden met een pony die je alles zelf geleerd hebt”, steekt ze van wal. “Zky is eigenlijk de perfecte pony. Ik kan niks negatiefs over hem zeggen. Hij is ontzettend braaf, wil heel graag voor je werken en heeft me nog nooit laten zitten. Het is een fantastisch gevoel om op zo’n pony te mogen rijden. Hij is in alles braaf en vindt alles leuk. Zo maken we bijvoorbeeld ook graag ritjes in het bos of zonder zadel.”

Omstandigheden

Hoewel de eerste proef die de combinatie in Sint-Truiden reed niet ging zoals gepland, wisten ze zich de dag erna mooi te herpakken. “We hadden niet de beste omstandigheden. Het was slecht weer en we moesten al vroeg starten. Dat is natuurlijk iets waar je gewoon mee moet dealen, maar ik merkte wel dat Zky daardoor niet helemaal zichzelf was tijdens de teamtest. Hij was wat gespannen, waardoor er dure fouten in de proef slopen en we met een score van 68,10% op de vijftiende plaats eindigden. Dat was zonde, maar de dag erna heeft hij in de individuele proef weer goed laten zien wat hij kan. Daar mochten we met onze score van 70,14% op de derde plek plaatsnemen.”

“Dubbel top”

De Kür op Muziek is net zoals voor vele anderen ook Dominique’s favoriete proef. “Die vind ik altijd het leukste om te rijden. Als Zky de muziek hoort, wordt hij extra fanatiek en doet hij er een schepje bovenop. Hij liep er super fijn doorheen en we konden mooi laten zien waar we thuis op getraind hadden. Ik had er een goed gevoel bij, dus dat dat vervolgens wordt bevestigd met een score van 74,23% en vierde plaats, is echt dubbel top!”, vertelt ze enthousiast. 

EK-observaties

“Met Zky wil ik me nu vooral op de EK-observaties gaan richten. Ik hoop op een plekje in het team, maar daarvoor zullen we ons eerst nog moeten bewijzen. We hebben immers een sterk deelnemersveld. Ik denk dat Zky het in zich heeft, dus het is nu alleen nog de kunst om het te laten zien.”

“Hij komt steeds meer uit zijn schulp”

Dominique maakte in Sint-Truiden ook haar internationale junioren-debuut met de negenjarige Just Johnson. Hoewel ze de ruin pas sinds september vorig jaar onder het zadel heeft, heeft de combinatie al grote stappen gezet. “Wij hebben hem gekocht van Skylar en Brandy Bos, van Dressuurstal Forêt. Zij hebben ons heel fijn aan hem voorgesteld, dus daar ben ik ze super dankbaar voor. Johnny is een ontzettend groot paard, maar hij heeft maar een heel klein hartje. Waar hij in het begin nog een beetje in zichzelf gekeerd was, komt hij nu al steeds meer uit zijn schulp.”

Dankbaar

“Onder het zadel en in de omgang is hij net zo braaf als Zky. We noemen hem ook wel de grote vriendelijke reus, omdat het zo’n eerlijk paard is. Als je een foutje maakt, zal hij je dat nooit kwalijk nemen. Ook over hem kan ik eigenlijk niks negatiefs zeggen. Ik ben heel dankbaar voor het feit dat ik twee zulke lieve paarden heb. Daar heb ik echt geluk mee!”


Foto: Privébezit

Spontaan debuut

“Ik had absoluut geen verwachtingen voor dit debuut. Ik moet zelf nog wat handigheid vinden in het rijden van de vliegende wissels, waardoor het eigenlijk helemaal niet de bedoeling was om hem mee te nemen naar Sint-Truiden. Hij liep de week ervoor echter zo goed, dat we samen met mijn instructrice Marian Dorresteijn, die Johnny per toeval ook gefokt heeft, toch hebben besloten om hem mee te nemen. Het is altijd spannend om met een nieuw paard op een internationale wedstrijd te gaan, dus de nadruk lag voor mij echt op het opdoen van een fijne ervaring. Doordat er op een internationale wedstrijd veel nieuwe indrukken zijn, leer je je paard een stuk beter kennen.”

Kers op de taart

Hoewel het debuut vrij spontaan was, wist de combinatie goed te presteren. “In de teamtest had ik hem er heel goed aan in het drafgedeelte. Hij wachtte netjes op mij, was heel braaf en ik had, ondanks zijn grootte, voldoende controle. Daar was ik al super blij mee. Twee wissels gingen iets minder, maar voor de rest liet hij zich super rijden. Dat zorgde uiteindelijk voor een score van 68,13% en de vijfde plaats. Dat we de ereronde mochten rijden, was voor mij al de kers op de taart. Ik was er helemaal van in de wolken!”, vertelt ze trots. 

Stijgende lijn

“Op de tweede dag had hij tijdens het losrijden iets meer spanning, maar toen we de ring in gingen voor de individuele proef, focuste hij gelukkig direct op mij. Die dag reden we drie goede wissels, dus ik was ontzettend blij dat we er weer eentje extra goed wisten te rijden en dat er een stijgende lijn in zat.” Met haar score van 67,77% eindigde de combinatie op een nette achtste plaats. 

Droomdebuut

Op de laatste dag werd de Kür op Muziek verreden. Met een geweldige score van 72,74% reed de combinatie naar de tweede plaats. “Dit was Johnny’s allereerste kür, maar ik weet nu al zeker dat dit ook zijn favoriete onderdeel is. Hij wist precies wat hij moest doen en danste super mooi de ring door. Ik weet niet hoe hij het gedaan heeft, maar met die mooie tweede plaats mag ik dit wel echt een droomdebuut noemen!”

“Ik weet zeker dat het erin zit”

“Met Johnny moet ik nu vooral meer ervaring opdoen. Ik ga hem daarom wel meenemen naar de EK-observaties, maar er zit totaal geen druk achter. We vormen nog niet zo lang een combinatie, dus de nadruk ligt vooral op elkaar beter leren kennen. Het is een super goed paard, dus ik weet zeker dat het erin zit. Na mijn examens zal ik ook paarden gaan rijden en uitbrengen voor een eigenaar, dus ik ben super benieuwd wat dat mij gaat brengen. Ik ben heel dankbaar voor die kans en ben me echt bewust van hoe veel geluk ik daarmee heb!”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto’s: Privébezit 

Afbeelding