Mellany Nieuwenhuizen en Symbolique van de Eshof
Mellany Nieuwenhuizen en Symbolique van de Eshof Foto: Bart Wagter

Mellany Nieuwenhuizen: “Het was vallen en opstaan, maar ik heb ontzettend veel van hem geleerd”

Sport

Midden januari startte Mellany Nieuwenhuizen met haar twee veelzijdige Haflingers op de NHPS-wedstrijd in Benningbroek. Haar dertienjarige Amethyst Van De Eshof (v. Aquino van het Bakkershof) en vijfjarige Symbolique van de Eshof (v. Standing Ovation) wisten elkaar uit te rijden in het L1 en schreven beiden een keer de eerste plaats op naam.

Advertisement

Vallen en opstaan

Mellany kocht Amethyst toen hij tweeënhalf jaar oud was en heeft hem sindsdien, met de hulp van mensen om haar heen, verder opgeleid. “Ik was destijds opzoek naar een nieuw paard en was gek op Haflingers. Hoewel hij pas tweeënhalf jaar oud was, ben ik toch bij hem gaan kijken en was ik op slag verliefd. Ik had me alleen een beetje in zijn temperament vergist. Hoewel het in het begin niet altijd makkelijk was en het echt een kwestie van vallen en opstaan was, heb ik ontzettend veel van hem geleerd en heb ik tot op de dag van vandaag geen spijt dat ik hem toen gekocht heb”, vertelt ze. 

Tijd, energie en liefde

“Er waren genoeg mensen die geen vertrouwen in hem hadden, maar ook op de NHPS-wedstrijd in Benningbroek heeft hij weer bewezen dat het goed kan komen als je er genoeg tijd, energie en liefde in steekt. Onze eerste proef was zeker niet winstpuntwaardig, omdat we nog een beetje zoekende waren. We waren ruim anderhalf jaar niet op wedstrijd geweest. In de tweede proef konden we ons goed herpakken en reden we naar 63,33%, wat ons de eerste plaats opleverde. De scores kwamen overeen met mijn gevoel, dus dat was heel erg fijn.”


 Foto: MiriamsFoto’s

Fijn gevoel

“Ik vind het leuk om op dit soort NHPS-wedstrijden te starten, maar we starten ook op reguliere wedstrijden. Ik heb met beide paarden op de regiokampioenschappen mogen starten in de B en vond dat ze heel goed mee konden tussen de ‘normale’ paarden. Vooral het nieuwere type Haflinger is wat scherper en looplustiger, waardoor ze dezelfde motivatie hebben als een sportpaard. Je valt natuurlijk nog steeds op en wordt soms ook wel eens benadeeld, maar dat heb ik leren loslaten. Het maakt voor mij niet uit hoe of waar ik start en hoe we beoordeeld worden, zolang ik zelf maar met een fijn gevoel de ring uit kom.”

Springen en crossen

Naast een carrière in de dressuursport, werkt de combinatie ook hard om na een kleine blessure weer terug te komen in het springen en crossen op B-niveau. “Vanwege de afstanden is het soms best pittig voor hem, maar hij vindt het ontzettend leuk om te doen en doet altijd zijn best. We zijn nu weer rustig aan het opbouwen en het is mijn doel om vijf winstpunten in het 1.00 meter te halen, zodat hij het sportpredicaat krijgt toegewezen. Wie weet gaan we in de dressuur ook nog verder komen, maar hij heeft meer plezier in het springen, dus daar focussen we ons op.”


Foto: Privébezit

Tweede ‘once in a life time’ paard

Mellany heeft Symbolique, het halfzusje van Amethyst, direct van de fokker kunnen kopen. “Toen ik haar zag, was ik meteen enthousiast. Ze was pas vier maanden oud toen ze bij mij kwam. Ook zij heeft een pittig karakter, maar is wat makkelijker in de omgang. Ik heb haar op jonge leeftijd al veel meegenomen en veel laten zien. Het is een fijn paard om mee te werken en ze draait nergens haar hand voor om. Ze wil altijd voor je werken, dus ik denk dat zij mijn tweede ‘once in a life time’ paard is”, vertelt ze lovend.

“Ik hoop nog lang zo door te kunnen gaan”

Mellany reed de jonge merrie in Benningbroek naar scores van 61,50% en 64,17%, wat goed was voor een tweede en eerste plaats. “Symmie is heel fijn in haar aanleuning, maar omdat ze in de tweede proef wat moe begon te worden, werd ze iets te lang. Ze liep bijna halsstrekkend door de proef heen”, lacht ze. “Ik was blij dat ze zo ontspannen was en dat ze iedere keer weer progressie laat zien. In de korte tijd waarin we wedstrijden rijden, is ze enorm gegroeid. Met haar wil ik proberen richting het Z te werken. Daar nemen we rustig de tijd voor, want ze is nog jong. We hebben afgelopen jaar ook het springen en crossen opgepakt en dat vindt ze hartstikke leuk om te doen. Ik ben met beide paarden lekker veelzijdig bezig en hoop nog lang zo met ze door te kunnen gaan”, sluit ze af.


Foto: Eline Breuer- Van het Maalpad

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding