Maxime van Heumen en Idris Evendo
Maxime van Heumen en Idris Evendo Foto: ER fotografie

Maxime van Heumen: “Ik wilde geen eigen paard, maar ik kon hem ook niet zomaar laten gaan”

Sport

Waar Maxime afgelopen vrijdag nog van haar vijfjarige NRPS-ruin Idris Evendo (v. Ibiza) af viel, stapte ze zaterdag vol goede moed weer op om op wedstrijd te gaan. Ze is de jonge ruin langzaam aan het opleiden en hoopt een allround sportpaard van hem te kunnen maken, waarmee ze in de dressuur-, spring- én eventingsport kan uitkomen.

Advertisement

“Ik kon hem niet zomaar laten gaan”

Maxime heeft de ruin nu bijna twee jaar in haar bezit, maar heeft hem daarvoor voor zijn fokker en voormalige eigenaar gereden. “Ik reed een tijdje hobbymatig een aantal paarden voor mijn staleigenaar, die tevens de fokker van Idris is, omdat ik het heel erg leuk vind om jonge paarden op te leiden. Toen ik Idris als tweejarige zag staan, viel mijn oog direct op hem en vroeg ik de eigenaar of iemand hem moest gaan rijden. Hij was toen al zo groot dat hij er klaar voor leek. Zo gezegd, zo gedaan en een jaar later, toen hij er ook daadwerkelijk klaar voor was, mocht ik erop. Toen zijn eigenaar twee jaar geleden kwam vertellen dat er geïnteresseerden waren, heb ik besloten om Idris zelf te kopen. Ik wilde vanwege de pech die ik met mijn vorige paard had eigenlijk geen eigen paard meer, maar ik kon hem ook niet zomaar laten gaan”, vertelt ze. 

Klein hartje

“Idris is echt een grote vriendelijke reus. Ik gok dat hij richting de 1,80m gaat, maar gelukkig ben ik zelf ook vrij groot. Hij is altijd blij, heel werkwillig en fijn in de omgang. Veel mensen vinden hem imponerend overkomen, maar stiekem is hij best gevoelig en heeft hij een heel klein hartje.”


Foto: ER fotografie 

Val

De combinatie rijdt momenteel op L1-niveau en ging afgelopen weekend van start op haar derde wedstrijd op vreemd terrein. “Idris is geboren en getogen op de stal waar we staan, dus dit was pas de derde keer dat hij mee van huis ging. We hadden het een week of twee even rustig aan gedaan vanwege mijn vakantie en Idris’ fysiobehandeling. Ik heb hem een aantal dagen voor de wedstrijd wel weer opgepakt, maar toen hebben we voornamelijk ’s avonds in de binnenbak gereden. Het was vrijdag zo’n goed weer dat ik besloot om lekker in de buitenbak te trainen. Idris was mede doordat hij net geschoren was wat aan de frisse kant, maar ik dacht dat ik dat ik die spanning wel fijn af kon laten vloeien”, blikt ze lachend terug. “Het resulteerde in een soort rodeosessie, waardoor ik eraf viel. We hadden beiden gelukkig niks, dus na hem een paar rondjes te hebben gelongeerd zodat hij zijn energie goed kwijt kon, ben ik weer opgestapt en hebben we het fijn afgesloten.”

Spanning

“Het was wel even een drempel om na zo’n val weer op wedstrijd te gaan, maar gelukkig focust Idris zich altijd heel goed op mij en is hij heel erg braaf. We kregen van de jury helaas niet zo veel tijd om de baan te verkennen, waardoor Idris het in de eerste proef wat spannend vond en het wat rommelig werd. In de tweede proef ging het al veel beter en deed hij het super!” Met een score van 61,50% en een nieuw winstpunt op zak keerde de combinatie tevreden terug naar huis. 


Foto: ER fotografie 

Allround sportpaard

“Ik heb hem gekocht met het idee om een allround sportpaard van hem te maken. Ik had dat doel ook al met mijn vorige paard, maar vanwege zijn gezondheid hebben we dat helaas nooit kunnen doen en ben ik een soort van verplicht dressuuramazone geworden”, lacht ze. “Er is toch iets in mij dat nog graag wil springen en vooral crossen, dus ik hoop Idris in die richting te kunnen opleiden. We krijgen sinds kort om de week springles bij ons op stal en hebben een springtuin tot onze beschikking, dus we hebben alle faciliteiten om daar onze weg in te vinden.”


Foto: ER fotografie 

“Een droom die uitkomt”

“Ik zou het leuk vinden om volgend jaar ook de springwedstrijden rustig op te pakken en zou graag gelijktijdig in de dressuur en het springen willen groeien, zodat we op den duur ook kunnen gaan crossen. Dat zou echt een droom zijn die uitkomt. Ik koop een paard voor het leven en heb totaal geen haast met hem. Ik hoop nog lang van hem te kunnen genieten en lekker veelzijdig met hem aan de slag te kunnen!”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto’s: ER fotografie 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding