Yvette van Boven en Lanzo vR
Yvette van Boven en Lanzo vR Foto: Privébezit

Yvette van Boven: “Ik kan het super goed met hem vinden, maar ik moet wel duidelijk zijn”

Dressuur

Na anderhalf jaar lang niet in de ring te zijn verschenen, maakten Yvette van Boven en de achtjarige Groninger Lanzo vR (v. Landos Af Hvarre) vorige week hun comeback in de klasse Z1. Het was weer even wennen voor de ruin, maar toch wisten ze samen naar mooie scores te rijden die goed waren voor de tweede en vierde plaats. 

Advertisement

“Van het een kwam het ander”

Yvette rijdt Lanzo al voor zijn eigenaresse Jacqueline van Rensen sinds hij drie was. De ruin is bij Yvette terechtgekomen, omdat hij opnieuw zadelmak moest worden gemaakt. “De eerste keer dat hij zadelmak werd gemaakt, is er iets niet helemaal goedgegaan”, steekt Yvette van wal. “Ik werk op een stal waar we onder andere paarden zadelmak maken, dus zo is hij bij mij terecht gekomen. Ik heb hem dus opnieuw zadelmak gemaakt en klaargemaakt voor de hengstenkeuring, waar hij ook werd goedgekeurd. Van het een kwam het ander en inmiddels breng ik hem uit op Z1-niveau.”

“Super tevreden”

“We hebben hem na de hengstenkeuring wel laten castreren. Hij was als hengst zijnde niet makkelijk en had weinig dekkingen, dus dit was de beste optie. Daarna ben ik hem serieuzer gaan oppakken in de wedstrijdsport. Afgelopen woensdag zijn we sinds anderhalf jaar voor het eerst weer op concours geweest. We hebben er vanwege mijn zwangerschap en bevalling zo lang uitgelegen, dus ik merkte wel aan hem dat hij weer even moest wennen. Normaal gesproken vindt hij het op nieuwe plekken best spannend, maar ik had hem van tevoren als eens meegenomen naar die locatie, wat nu wel heel erg scheelde. Ik was super tevreden over hoe hij het deed!” De combinatie reed naar de tweede en vierde plaats met 62,29% en 60,29%. 

Vreemde eend

Hoewel de ‘bijzondere’ rassen steeds meer terug beginnen te komen in de dressuurring, ondervindt Yvette soms toch nog nadelen aan het hebben van een Groninger. “Omdat hij een Groninger is, moeten we vaak toch wel een tikkie beter rijden dan de meeste KWPN’ers om hetzelfde puntenaantal te rijden. Bij sommige jury’s val je er helaas toch een beetje buiten als je geen KWPN’er hebt. Dat is soms wel lastig. Deze keer vond ik mijn punten zeer terecht en kwam het overeen met mijn gevoel, dus dat was heel erg fijn!”

Duidelijkheid

“Lanzo is een stuk rustiger sinds hij een ruin is, maar hij blijft aanwezig. Ik kan het super goed met hem vinden, maar ik moet wel heel duidelijk zijn in wat ik van hem wil. Sommige paarden vinden dat misschien niet prettig, maar hij wordt daar echt blij van. Dan wordt hij heel werkwillig en gaat hij echt voor je door het vuur. We zijn nu langzaam bezig met de vliegende wissels, omdat ik hem toch wel verder mee wil nemen in de sport”, sluit Yvette af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan