Laura Wiersma en Kane
Laura Wiersma en Kane Foto: Iris Schellingerhout Photography

Laura Wiersma: “Ik heb hem geleerd dat werken leuk kan zijn”

Sport

Toen Laura Wiersma haar volbloed Arabier en drachtige KWPN-merrie al aan huis had staan, zocht ze daarbij ook nog een paard voor de verkoop. De inmiddels zevenjarige Kane kwam bij haar als bang, onzeker en karakterloos ‘kneusje’, maar is nu uitgegroeid tot een veelzijdig sportpaard!

Advertisement

Boxrust

“Gi-Nadim (v. Bas Safari) was vroeger manegepony op de manege waar ik reed en toen ik veertien was, hebben mijn ouders hem voor mij gekocht”, steekt Laura van wal. “Met hem heb ik vooral veel leuke dingen gedaan, zoals bitloos rijden en strandritjes. Op een gegeven moment kreeg hij een peesblessure, waardoor hij heel lang moest revalideren. Dat kon op de wei of met boxrust en stappen aan de hand. We hadden destijds geen plaats waar hij op de wei kon, dus kozen we voor de optie met boxrust. Dat kostte natuurlijk ontzettend veel tijd, dus uiteindelijk hebben we besloten hem aan huis te nemen.” 


Foto: Loes van Pinxten fotografie

“Zij heeft me wegwijs gemaakt”

“Er moest natuurlijk een maatje bij voor Nadiem, dus daarom hebben we Fleur (v. Gaillard de la Pomme) erbij gekocht. Zij is eigenlijk van mijn vader en mij samen. Ik heb door haar een beetje de sport ontdekt, en dan vooral het springen en crossen! Zij heeft me daarin echt wegwijs gemaakt. Helaas kreeg ook zij een blessure na een tijdje, dus we hadden wel heel veel pech wat dat betreft. We hadden het al vaker over een veulen gehad, maar dat wilde ik eigenlijk nooit omdat Fleur dan natuurlijk lang niet gereden kon worden. Door deze blessure kreeg ze wel die tijd. De blessure zou volgens de dierenarts geen invloed hebben op de dracht, dus dat kon allemaal gewoon! We hebben haar toen laten dekken en daar kwam Rapa-Nuï LTW (v. Comfortuna VDL) uit!”


“Kneusje”

“Omdat Fleur toch geblesseerd was, wilden we ook graag een paardje voor de verkoop. Maar dat was in de eerste coronagolf, dus het was wel even lastig om een leuk paard te vinden. We vonden Kane (v. Up to date) op marktplaats voor vrij weinig geld, dus we zijn gaan kijken. Hij was heel mager, zat onder de bulten en was een beetje karakterloos. Het was echt een kneusje”, lacht Laura. “Maar met rijden was hij heel soepel en lief, dus we besloten toch maar de gok te wagen.”

Slecht behandeld 

“Toen we thuis met hem aan de slag gingen, kwamen we erachter dat hij niet zo goed behandeld was geweest. De meest normale dingen waren voor hem doodeng. Tijdens het bezichtigen heb ik hem vooral lang en laag gereden en toen zei de vorige eigenaresse wel dat hij wat lastig kon zijn als je de teugels oppakte, maar dat hij zo fel zou reageren, hadden we niet verwacht. Dat was voor ons beide echt even omschakelen. We zijn heel rustig met hem aan de slag gegaan en uiteindelijk werd hij zelfverzekerd en begon hij ook zijn echte karakter te laten zien!”

“Hij doet nu alles voor me”

“We zijn toen langzaamaan begonnen met het springen en crossen, wat hij echt helemaal fantastisch vindt! Hij is soms zelfs iets té enthousiast”, lacht Laura. “Hij gaat in ieder geval niet meer weg. Ik heb hem geleerd dat werken heel leuk kan zijn, maar hij heeft mij ook echt super veel geleerd. Hij doet nu alles voor me, dus we maken dingen mee die ik nooit verwacht had! Over twee weken hebben we ons L-debuut in het springen en over een paar weken hebben we ook ons B-debuut in de cross, want daar is hij mentaal gezien nu ook echt klaar voor!”

Verkoop

“Nadiem is nu met pensioen vanwege artrose. Hij is door het spelen met Nuï wel weer helemaal opgebloeid, die twee zetten soms de hele boel op z’n kop! Ik merk dat het 24/7 buiten staan met z’n allen de paarden echt super goed doet! We zijn Fleur nu weer langzaam aan het opbouwen en het is de bedoeling dat mijn vader haar gewoon lekker recreatief gaat rijden. We willen Nuï eigenlijk gaan verkopen, maar wanneer is nog niet duidelijk. Ze is nu pas een, dus ik ga haar sowieso zelf inrijden en de beginsels leren. Daarna is het afwachten of ik het over mijn hart kan verkrijgen om haar te verkopen”, lacht Laura. 


Genieten

“Voor mijzelf heb ik de droom om later nog wat meer veulentjes te fokken en paarden zoals Kane te helpen, en die dan wel echt te verkopen. Qua rijden zou ik graag op hoog niveau willen springen en crossen, maar voor nu is mijn doel vooral genieten, omdat ik het belangrijk vind dat Kane het plezier in het werk niet weer verliest. Samen gaan we kijken hoe ver we kunnen komen!”, sluit Laura af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto’s: Iris Schellingerhout Photography, Loes van Pinxten Fotografie en privébezit

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding