Rogier Alexander Prins en Horsegym’s Queback RA
Rogier Alexander Prins en Horsegym’s Queback RA Foto: Focussed Fotografie

Rogier Alexander Prins: “Queback is een beetje een uitslover, maar daar kan ik wel om lachen!”

Dressuur

Hoewel Rogier Alexander Prins nooit heel fanatiek was met wedstrijden rijden, zijn hij en Horsegym’s Queback RA (v. Quaterback) toch heel succesvol in de ring. Zondag reden ze een selectiewedstrijd in de klasse ZZ-Licht, welke ze wisten af te sluiten met een score van 65,88% en de derde plaats. 

Advertisement

Gegund

“Ik reed Queback hiervoor al een aantal jaar toen ik nog in Dubai woonde”, steekt Rogier van wal. “Zijn vorige eigenaresse heeft hem aan mij gegund, omdat ze zelf niet zoveel tijd meer had en ze wilde dat hij goed terecht kwam. Hij is in september 2019 naar dus Nederland gevlogen en sindsdien is hij officieel van mij. Ik rijd hem in totaal al meer als 5 jaar.”

“Met twee vingers in zijn neus”

“De proef ging dit weekend redelijk goed! Het was pas zijn derde keer ZZ-Licht en ook pas de derde keer dat we de proef reden aangezien ik eigenlijk direct in het selectietraject heb gedebuteerd. We hadden een kleine storing, omdat hij schrok in het eerste drafappuyment. Dit zorgde helaas voor een kleine hobbel in de punten. Gelukkig kon ik hem toch goed terugkrijgen en heb ik de rest van de proef nog fijn door kunnen rijden. Queback blinkt vooral uit in de galoptour en hier vangt hij ook de meeste punten mee. Hij springt wissels kaarsrecht met twee vingers in zijn neus en galoppeert erg groot dus daar pakken we gewoon veel punten op.”

“Zeker tevreden”

“In het begin had ik best wel wat moeite met zijn grote galop aan elkaar rijden en hem genoeg neerzetten om de pirouettes mooi te draaien, maar daar kregen we dit weekend ook super punten voor, dus ik was zeker tevreden! Waar wij nu vooral aan werken is het behouden van zijn draf in de zijgangen. Hij kan zeker spectaculair draven en we hadden dit weekend ook een 8 voor onze uitgestrekte draf, maar om taktfouten te voorkomen moet ik de zijgangen altijd iets zuinig rijden. Dat is voor ons het grootste verbeterpunt na dit weekend, maar er valt altijd wel wat te verbeteren. Ik moet ook eerlijk toegeven dat iedereen die mij kent, weet dat ik best streng ben voor mijn eigen fouten.”

De perfecte balans

“Ons Spekkemien, zoals we Queback noemen, is echt een goedzak. Hij doet ontzettend hard zijn best en wil graag voor je werken. Het is echt het type paard dat je aan kunt zetten voor het hardere en moeilijkere werk, maar ook gewoon een dag met zijn neus over de grond door de bak kunt laten slenteren aan een lang teugeltje. Dat vind hij ook helemaal prima. Ik zou er zo iedereen op durven zetten. Het is echt een paard dat zich aanpast aan de ruiter, dus ik zou hem eigenlijk met iedereen zo op pad kunnen sturen. Hoe meer je van hem vraagt, hoe heter en gretiger hij wordt om het goed te doen. Voor mij is dat de perfecte balans. Als hij moet werken is hij aan en met zijn aandacht 100% bij zijn ruiter, maar als je dan de teugels weer los laat, laat hij ook gewoon de spanning van de training los en is hij super rustig en kun je er alles mee. Buiten zijn goede karakter is hij ook gewoon bloedjemooi, al zeg ik het zelf!”, lacht Rogier. 

Showpaard

“Queback is een van de constantere paarden en ik kan er eigenlijk altijd op vertrouwen dat hij hetzelfde is. Hij is erg stabiel in zijn karakter en is over het algemeen niet heel erg kijkerig. Het is en blijft een paard, dus je weet maar nooit waar ze mee aan komen zetten. Hij is nooit gemeen ofzo, maar hij is op wedstrijd wel wat wakkerder en wat meer aan. Het is in dat optiek wel echt een showpaard. De knotjes gaan erin en de beentjes komen toch nog iéts hoger dan thuis. Het is gewoon een beetje een uitslover, maar daar kan ik stiekem wel om lachen.”

Hobbyen 

Omdat Rogier voorheen nooit heel fanatiek was met starten, heeft hij eigenlijk niet echt een vast doel met Queback. “We zijn eigenlijk pas sinds januari wat meer bezig met serieus starten. Ik heb elke klasse met hem binnen uiterlijk drie à vier wedstrijden uitgereden. Na dit weekend staat de teller ook al weer op ZZL+6, dus we gaan gewoon kijken hoever we het schoppen. De Lichte Tour zou mij een hele leuke uitdaging lijken met hem, maar ik zet er geen druk achter. Het moet allemaal gewoon leuk blijven en met Spek rijden is voor mij meer een beetje hobbyen dan dat ik het heel serieus neem.”

Nieuwe uitdaging

“Ik werk zelf als ruiter onder mijn eigen bedrijf, RA Dressage, en ik ben sinds januari een nieuwe uitdaging aangegaan met Lombardo Sporthorses, van Tamara di Lombardo! Hier gaat het voornamelijk om jonge paarden en meeste zijn ook bestemd voor de handel. Ik heb echter wel een paar hele leuke paarden staan die wat langer mogen blijven en die binnenkort ook in de wedstrijdring zullen verschijnen, dus dat is super leuk! Ik had op zaterdag al een achtjarige ruin van Dancier mee naar Beesd voor een Z1-wedstrijd en die hebben we samen gewonnen met 66,29%, ook al zijn we pas twee weken een combinatie. Daarnaast heb ik ook nog een zesjarige Sir Heinrich-ruin die mega veel talent heeft. Hij is erg groot en heeft nog even de tijd nodig om wat sterker te worden in zijn lijf voordat hij ook echt mee op pad gaat. Daarnaast heeft Tamara ook nog een paar drie-, vier- en vijfjarigen staan waarvan er enkelen deze zomer hun debuut in de wedstrijdring zullen maken, dus dat is waar ik me de komende tijd op ga focussen.”

Dromen

“Op een wat breder gebied zou ik erg graag, als ik een talentvol paard heb om het mee te doen, aan de grote jonge paardencompetities zoals de Pavo of de Subli Cup mee doen. Heel stiekem misschien zelfs de kwalificaties voor het WK Jonge Dressuurpaarden, maar daar heb ik momenteel helaas het juiste paard nog niet voor. Maar, dromen kan toch? Misschien winnen we de loterij nog een keer, dan ga ik wel even flink shoppen!”, sluit Rogier af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan