Elisa Baan en Daranta von Sebitz
Elisa Baan en Daranta von Sebitz Foto: Lisanne de Gier

Elisa Baan over Daranta: “Ik kan echt lezen en schrijven met haar”

Dressuur

Na een lange wedstrijdpauze van ruim drie jaar haalden Elisa Baan en haar vijftienjarige Daranta von Sebitz (v. Johnson) onlangs hun eerste winstpunt in het Z1. De combinatie timmert hard aan de weg om verder te komen in de dressuursport en met dit winstpunt op zak is er weer een stap in de goede richting gezet. 

Advertisement

Vertrouwd

Elisa komt uit een echte paardenfamilie. Haar ouders hebben een trouwkoetsenbedrijf gevestigd in Hendrik-Ido-Ambacht, Ad Baan Trouwkoetsen, en hebben de paarden al heel Elisa’s leven aan huis staan. Na voorheen dressuur te hebben gereden bij de pony’s, ging Elisa zeven jaar geleden op zoek naar haar eerste paard, waarmee ze verder wilde werken aan haar carrière in de dressuursport. “Na lang zoeken is Daranta op mijn pad gekomen. Ik ben een echte dressuurmuts en kan best bang zijn, maar toen ik voor het eerst op Daranta stapte, voelde het direct heel vertrouwd en veilig aan”, vertelt ze. 

“Ze weet wanneer het moet gebeuren”

“Daranta heeft in Duitsland wel een aantal merriekeuringen gelopen, maar had verder nog geen wedstrijdervaring. Ik heb haar met de hulp van mijn trainer Albert Nap zelf opgeleid tot waar we nu zijn, het Z. Dat is altijd heel goed gegaan, omdat ze nieuwe oefeningen makkelijk oppakt. Het is echt het liefste paard ooit, maar ze kan wel wat eenkennig zijn. Waar ze bij anderen misschien wat sneller de grenzen opzoekt, zal ze voor mij alles doen. Ik kan lezen en schrijven met haar en we hebben echt een sterke band. Ze heeft in de loop der jaren een wedstrijdmentaliteit ontwikkeld en weet wanneer het moet gebeuren.”


Foto: Lisanne de Gier

Doorpakken

Na drie jaar lang niet tussen de witte hekjes te zijn gestart, maakte de combinatie onlangs haar comeback in de wedstrijdring. “In de coronaperiode zijn we online wedstrijden gaan rijden en zo zijn we het M2 doorgekomen. Daarna heb ik besloten om thuis door te trainen voor het Z. Ik ben erg perfectionistisch, maar uiteindelijk heeft Albert mij toch gepusht om weer op wedstrijd te gaan. Nu ik weet dat we het kunnen, ben ik veel zelfverzekerder geworden en wil ik weer gaan doorpakken op wedstrijd.”

Talent

“Albert is van mening dat Daranta talent heeft voor het hogere werk, dus het is toch wel mijn doel om tot het ZZ-Licht of ZZ-Zwaar te komen. De Grand Prix is misschien niet voor ons weggelegd, maar zolang we er beiden plezier in hebben, gaan we lekker door. We zien wel waar het schip uiteindelijk strandt!”, sluit ze gemotiveerd af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.  

Foto’s: Lisanne de Gier

Afbeelding