Serena Vergunst en Midnight Diamond P
Serena Vergunst en Midnight Diamond P Foto: DigiShots

Serena Vergunst: “Midnight en ik passen goed bij elkaar, ik ben echt gek op hem”

Dressuur

Hoewel Serena Vergunst niet op slag verliefd werd op Midnight Diamond P (v. Daily Diamond), bleken ze achteraf toch een goede match te vormen en is ze vanaf de eerste dag dat ze hem in haar bezit heeft helemaal gek op hem. Ondanks het feit dat haar proef op het NK niet verliep zoals ze hoopte, ziet de Lichte Tour-amazone veel potentie in de zesjarige ruin en hoopt ze op de lange termijn met hem richting het hogere werk te trainen. 

Advertisement

“Ik moest wel gaan kijken”

Nadat Serena’s vorige paard in 2020 werd ingeslapen, heeft ze een jaar lang geen eigen paard gehad. Twee jaar geleden begon het toch weer te kriebelen en is ze rustig op zoek gegaan naar een nieuw toekomstpaard. “Ik zocht een drie- of vierjarige die ik zelf kon opleiden, omdat ik dat heel erg leuk vind om te doen”, steekt ze van wal. “Ik was Midnight al twee keer tegengekomen op het internet, maar toen een vriendinnetje van mij ook nog zei dat ze een leuk paard voor mij wist, moest ik wel gaan kijken. Hij kwam niet voor niks drie keer op mijn pad. Hij was het derde paard waar ik bij ging kijken, maar ik was niet op slag verliefd. Ik ben echt opgegoeid met mijn vorige paard. Ik was veertien toen we hem als driejarige kochten en we hebben zestien jaar lang alles samen beleefd en geleerd tot en met de lichte Tour. Op hem waren we wel op slag verliefd en dat gevoel zocht ik eigenlijk weer.”

Klik

Na een aantal keer met de fokker van Midnight, Jan van Pernis, te hebben gesproken, besloot de amazone de ruin toch een kans te geven. “Ik heb toen de gok gewaagd met het idee dat als we echt niet bij elkaar pasten, ik hem altijd nog kon verkopen. Ik weet niet wat ik toen over het hoofd heb gezien, want vanaf dag één is de klik er. We passen goed bij elkaar en ik ben echt gek op hem. Hij had hele grote schoenen om te vullen, maar dat doet hij zeker!”

“Hij zal me nooit in de steek laten”

“Het is in de omgang echt een clown die super nieuwsgierig is en overal aan wil zitten. Hij is vrijwel nergens bang voor en is heel relaxed. Waar andere paarden gewoon rustig in de paddock staan, slingert hij pionnen door de lucht”, lacht ze. “Ik heb hem vanaf het L zelf verder opgeleid, wat heel erg gemakkelijk ging. Hij pakt nieuwe oefeningen goed op en vindt het tot nu toe allemaal best makkelijk. Op wedstrijd kan ik erop vertrouwen dat hij nergens naar kijkt en gewoon zijn rondje loopt. Hij zal me nooit in de steek laten.”


 Foto: Dutchdressagefriesian

NK-proef

Hoewel de proef op het NK niet was waar Serena op gehoopt had, kijkt ze alsnog met een positieve blik terug op het kampioenschap. “Dit was pas de derde keer dat we M2 startten. Ik hoopte richting de 68/70% te gaan, maar het kwam er gewoon net niet uit. We maakten niet per se grote fouten, maar het was ook niet waar ik op hoopte. Wanneer Midnight wat spanning heeft, uit zich dat niet in schrikreacties, maar gaat dit ten koste van zijn lichaamsgebruik en afdruk. Hij gaat dan net iets te gehaast over de benen.” De combinatie noteerde een score van 65,50%, wat goed was voor de achtste plaats.

Hogere werk

“Ervan uitgaande dat ik hem heel kan houden, hoop ik op de lange termijn met hem richting het hogere werk te kunnen trainen. Misschien zelfs de Grand Prix. Ik heb absoluut geen haast en wil nog lang van hem kunnen genieten, dus ik wil me dit jaar eerst rustig op het M2 en Z gaan focussen”, sluit ze af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.  

Foto’s: Dutchdressagefriesian / DigiShots 

Afbeelding