Sygrid Grotenhuis en Tjadrick V
Sygrid Grotenhuis en Tjadrick V Foto: Foto4U

Sygrid Grotenhuis: “Het is misschien wat ver vooruit gedacht, maar de Subtop zou een droom zijn die uitkomt”

Dressuur

Naast de mooie vierde plaats die Sygrid Grotenhuis en haar negenjarige Tjadrick V (v. Tsjalle 454) onlangs behaalden in de finale van de Horses2Fly Sportcompetitie, liet Sygrid haar kleine meisjesdroom ook nog eens in vervulling gaan; ze maakte haar debuut in het Z1. 

Advertisement

Op slag verliefd

Omdat haar vorige Fries meer geschikt was als recreatiepaard, ging Sygrid vier jaar geleden op zoek naar een nieuwe Fries waarmee ze een begin kon maken aan haar carrière in de dressuursport. “Ik plaatste een berichtje op Facebook en werd daarna al snel benaderd door Renate Roling, die Tjadrick te koop aanbood”, steekt ze van wal. “Toen ik de foto’s van Tjadrick zag, was ik op slag verliefd. Zijn lieve uitstraling en stoere blik spraken me meteen aan. In zijn box is hij heel knuffelig en aanhankelijk, maar onder het zadel is hij heel fanatiek en hardwerkend. Het is een lief paard dat echt geen kwaad in de zin heeft, dus het is heel leuk om met hem te mogen werken”, vertelt ze lovend. 

Zelf opgeleid

Renate en Laura Roling hebben de ruin opgeleid en uitgebracht tot en met het L2, maar omdat Sygrid zelf nog geen wedstrijdervaring had, begon de combinatie in de klasse B. “We hebben samen alle klasses doorlopen en ik heb hem verder helemaal zelf opgeleid. Dat is ook graag hoe ik het wil. Ik vind het heel leuk om zelf te puzzelen met de oefeningen en afwerking en denk dat wij daar als combinatie zijnde veel van kunnen leren. Als Tjadrick een nieuwe oefening eenmaal door heeft, dan doet hij het ook echt voor een 10. De weg er naartoe is soms een beetje wankel, maar als het kwartje is gevallen, dan doet hij het super goed.”

“Ik ging er zonder verwachtingen in”

Waar de combinatie een aantal weken terug nog vierde werd in de Horses2Fly Sportcompetitie, maakte ze nu haar Z1-debuut. “We gingen eigenlijk zonder verwachtingen de selecties en finale van de Horses2Fly Sportcompetitie in, dus het was fantastisch om dan uiteindelijk als vierde van Nederland te eindigen. We hebben de week erna ons Z1-debuut gemaakt, wat altijd mijn droom was. Ik heb nooit echt verwachtingen voor een wedstrijd, omdat je met een levend wezen nooit weet hoe het loopt, maar Tjadrick liep zoals altijd super stabiel de proef door en met onze score van 62,29% haalden we zelfs een winstpunt”, vertelt ze trots.

Slipjas-droom

“Ik durf nooit zo ver in de toekomst te kijken, maar ons voorlopige doel is om het sportpredicaat te halen. Het lijkt me super gaaf om ooit de Subtop met hem te behalen of met een slipjas te rijden. Het is misschien wat ver vooruit gedacht, omdat wij vooral voor ons plezier rijden en ik dit als hobby erbij doe naast mijn studie, maar dat zou wel een droom zijn die uitkomt”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: Foto4U