July Verhoef en Haily-Lamar
July Verhoef en Haily-Lamar Foto: EquiDanique Fotografie

July Verhoef over Z1-debuut: “Het Z is wel altijd een droom geweest, maar nooit echt het doel”

Dressuur

De liefde voor paarden zit in het bloed van July Verhoef. Niet alleen zij, maar ook haar oma, moeder, tante, zus en nichtje rijden of hebben gereden. Zelf begon ze op haar derde en sindsdien is ze niet meer weg te slaan bij paarden. In de afgelopen zeven jaar heeft ze zich samen met haar tienjarige Haily-Lamar (v. Apache) weten te ontwikkelen tot een Z-dressuuramazone voor wie het einde nog lang niet in zicht is. 

Advertisement

“Alles klopte”

July en haar familie hebben Haily nu zeven jaar in hun bezit. “Ons vorige paard ging vanwege een blessure met pensioen, waarna we op zoek gingen naar een leuke pony voor mijn zus en mij. We waren toen tien en acht jaar oud, dus we zochten vooral een brave pony. Hoewel Haily pas drie jaar oud was en er pittig bloed in zit, klikte het meteen. We vielen voor haar sprekende hoofdje en brave karakter. Alles klopte en ze paste perfect bij ons. Tot op de dag van vandaag hebben we nog veel contact met haar fokker”, vertelt ze enthousiast. 

Zelf opgeleid

Hoewel July direct al de intentie had om uiteindelijk de dressuursport in te gaan, heeft de combinatie het in het begin rustig aan gedaan. “We waren allebei nog jong, dus het kostte me in het begin best veel moeite om haar netjes de bak door te rijden. We hebben haar daarom door iemand anders laten rijden op de Jonge Ponycompetitie, waar ze tot beste merrie van Nederland werd uitgeroepen. Dat was ontzettend leuk en een hele goede ervaring voor haar. Verder heb ik haar, met behulp van de lessen van mijn tante en Daniëlle Heijkoop, helemaal zelf opgeleid tot het Z. Mijn tante begeleidt mij al sinds ik vier ben en gaat overal mee naartoe, dus ze kent Haily en mij ontzettend goed. In de lessen van Daniëlle zetten we vaak de puntjes op de i, dus ook van haar leren we samen heel veel. Daarnaast doe ik op de stal waar ik werk, Anchor Excellent Horses, heel veel kennis op die ik zelf kan toepassen in mijn trainingen.”

Z1-debuut

“Haily is heel erg werkwillig en wil altijd gaan. Ze zal altijd haar beste beentje voorzetten en is nooit boos of chagrijnig. Ze heeft eigenlijk het ideale karakter!”, vertelt July lovend. “Onlangs maakten we ons Z1-debuut, waar ik best zenuwachtig voor was. In de eerste proef raakte ik door de spanning een beetje in paniek en reed ik twee keer verkeerd, maar Haily bleef gelukkig helemaal zichzelf en hielp mij erdoorheen. Onze tweede proef ging dan ook stukken beter en we gingen uiteindelijk zelfs met een winstpunt naar huis!”, blikt ze tevreden terug.

Droom

Op de vraag of July verwacht had om in het Z uit te komen, antwoordt ze: “Nee, eigenlijk niet. Het is wel altijd een droom geweest, maar nooit echt een doel. Vooral het afgelopen jaar ging het echt als een trein en vlogen we de klasses door. Ik wil graag nog meer ervaring opdoen in het Z en samen met Haily nog meer leren. Ook lijkt het me super gaaf om eens een Kür op Muziek met haar te mogen rijden. Ik heb een jong paard staan dat ik rustig aan het opleiden ben, dus ik weet nog niet zeker of ik uiteindelijk samen met Haily de overstap naar de paarden ga maken. We gaan gewoon zien wat de toekomst brengt, maar ik hoop in ieder geval nog veel leuke dingen met Haily te kunnen doen!”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: EquiDanique Fotografie