Kimberley van Die en Champions Look
Kimberley van Die en Champions Look Foto: Ivanka van Die-Heerebeek

Kimberley van Die: “Chappy is echt een gouden pony”

Sport

Toen Kimberley van Die de Z2-dressuur bereikt had met haar twaalfjarige E-pony Champions Look (v. FS Champion de Luxe), besloot ze hem om te scholen tot springpony, om zo toch nog samen te kunnen groeien binnen de paardensport. Hoewel dit niet altijd van een leien dakje ging, hebben de dressuuramazone en -pony nu hun eerst overwinning in de springsport binnen. 

Advertisement

Op slag verliefd

Kimberley heeft Champions Look nu zo’n drie jaar in haar bezit. “Ik heb eigenlijk altijd wel dressuur gereden, maar ik heb springen ook altijd al leuk gevonden. Omdat ik te groot werd voor mijn D-pony, maar ik de overstap naar de paarden nog niet wilde maken, gingen we drie jaar geleden op zoek naar een nieuwe E-pony die ik zelf verder kon opleiden. Ik was gelijk verliefd op Chappy toen ik hem voor het eerst zag. Nog voordat ik hem had proefgereden, had ik de keuze al gemaakt”, vertelt ze.

Gouden pony

“Chappy is echt een gouden pony. Hij heeft soms wat streekjes, maar dat maakt zijn karakter compleet. Hij wil heel graag voor je werken en gaat altijd voor je door het vuur, ook als hij eens een dagje niet zo lekker in zijn vel zit. Ik vind het heel bijzonder en ben heel dankbaar voor het feit dat ik hem met de hulp van mijn ouders en mijn instructrice Wenda Welten zelf heb kunnen opleiden”, vertelt ze trots.

Omscholen

In de afgelopen drie jaar heeft Kimberley de ruin weten op te leiden tot de Z2-dressuur en heeft ze hem bij de children uitgebracht. “Ik heb er de afgelopen zomer het hele seizoen uitgelegen, omdat mijn oma heel plotseling overleed en dat heel heftig was, en nog steeds is. Maar omdat Chappy en ik niet verder kunnen in de dressuur, had ik besloten om na deze zomer het springen op te pakken met hem. We hebben vroeger al een aantal keer gesprongen, maar ik ging eigenlijk telkens terug naar de dressuur, omdat ik daarin ook nog doelen had die ik graag wilde bereiken.”


Foto: Ivanka van Die-Heerebeek

Doorzetten

Hoewel de combinatie vorige week naar de eerste plaats sprong bij Manege ’t Vierspan, ging de voorbereiding op deze wedstrijd niet van een leien dakje. “Ik ben anderhalve week voor de wedstrijd heel ongelukkig op mijn knie gevallen tijdens het springen. Ik ben daardoor wat voorzichtiger gaan rijden, waardoor Chappy ook wat voorzichtiger was en een beetje dichtklapte. Ondanks de zenuwen besloot ik toch om mee te doen aan de wedstrijd. Tijdens het losspringen had Chappy er allesbehalve zin in en in de barrage van het 50cm-parcours kwamen we net op de tweede plaats te staan. In het 60cm-parcours deed hij het echt super. Het was even lastig, maar het feit dat we hebben doorgezet werd uiteindelijk wel beloond met de eerste plaats!”


Foto: Ivanka van Die-Heerebeek

“Het is echt een geweldige pony”

“Het lijkt me heel erg leuk om Chappy nog eens tussen de paarden uit te brengen in het Z of met hem bij de junioren te starten om te kijken waar we staan. Onlangs hebben we ook aan een crossclinic meegedaan. Dat was voor ons beiden de eerste keer, dus in het begin vond Chappy het best spannend en lastig, maar we hebben het heel goed kunnen afsluiten, dus misschien wordt het zelfs een eventingpony! Ik wil vooral veel plezier met hem blijven beleven, want het is echt een geweldige pony. Deze week komt Chappy’s opvolger, mijn nieuwe veulen, naar huis. De komende drie jaar ga ik me nog volledig op Chappy focussen, maar uiteindelijk mag hij bij ons lekker van zijn oude dag gaan genieten, want dat verdient hij!”, sluit ze af. 


Foto: Ivanka van Die-Heerebeek

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto’s: Ivanka van Die-Heerebeek

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding