Nina Bouma en La Valencio
Nina Bouma en La Valencio Foto: Ricardo Veen Media

Van dressuurpony naar eventingpony: “Ik merkte dat hij meer uitdaging en afwisseling nodig had”

Sport

Nina Bouma kocht haar veertienjarige La Valencio twee jaar geleden als dressuurpony, maar kwam er naarmate ze hem beter leerde kennen achter dat hij uitdaging en afwisseling miste in de dressuurtraining. Ze is daarom hard met hem aan de slag gegaan in de spring- en crossparcoursen. Nu hun eventingdebuut op de kalender staat, is de ruin bijna officieel omgetoverd tot eventingpony. 

Advertisement

“De klik was er meteen”

Nina heeft haar ‘Valence’ nu iets langer dan twee jaar in haar bezit. Zelf had ze nog niet echt ervaring met het rijden van wedstrijden toen ze hem kocht, waardoor het best een uitdaging was om op een ervaren pony verder te gaan. “Mijn ouders en ik zagen hem op Sporthorses voorbijkomen en waren direct gek op hem. We vonden hem heel erg knap en hij voldeed aan onze eisen, dus we zijn een aantal keer bij hem wezen kijken. Hij liep Z2-dressuur bij zijn vorige eigenaresse, dus het was wel even spannend om te kijken of we een klik hadden, omdat ik me daarvoor eigenlijk nooit echt bezig heb gehouden met wedstrijden rijden. Maar de klik was er meteen. Hij was heel braaf en lief, dus na een paar bezichtigingen en de keuring hebben we hem gekocht!”, vertelt ze enthousiast.

Winnaarsmentaliteit 

“Het is een ontzettend lieve pony. Hij vindt eigenlijk alles leuk; van dressuur, springen en crossen tot vrijheidsdressuur en zonder zadel buitenrijden. Hij is ontzettend braaf, maar als je met hem de ring in gaat, komt de sportpony in hem echt naar boven. Hij is driekwart Welsh en een kwart Arabier, dus hij kan soms best pittig zijn, maar hij doet altijd zijn best en wil ook echt winnen.”

Transformatie

Nina brengt de ruin momenteel uit in de M1-dresuur, maar merkte de laatste tijd dat hij wat meer afwisseling nodig had. “Ik merkte dat hij iets meer uitdaging en afwisseling zocht, dus toen zijn we gaan springen. Toen ik vroeger nog op de manege reed, wilde ik altijd al eventing rijden. We hebben hier op stal een eigen crossterrein, dus ook het crossen konden we heel mooi uitproberen. Valence sprong direct alles en werd mega enthousiast. Daarom ben ik hem van een dressuurpony gaan omtoveren tot een eventingpony!”

“Plezier staat voorop”

Hoewel de combinatie nog geen officiële spring- en crosswedstrijden heeft gereden, staat dat wel op de planning. “Komend weekend rijden we onze eerste oefencross en daarna gaan we officieel eventing starten. Ik blijf hem dan wel ook in de dressuur uitbrengen, want Z-dressuur rijden is toch wel een doel van mij. Verder blijven we gewoon lekker veelzijdig bezig. Ik heb niet per se een bepaald doel voor ogen voor de toekomst. Het is natuurlijk maar afwachten wat hij aanbiedt en aankan en of we het ook beide leuk blijven vinden. We houden allebei van uitdaging, dus het liefste zou ik hem wel naar een iets hoger niveau willen rijden, maar plezier staat voorop, dus we doen het op ons eigen tempo!”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.