Noa Boel en Havanna H
Noa Boel en Havanna H Foto: Denise van der Plas

Noa Boel: “Het is een schat van een paard, maar hij heeft wel een gebruiksaanwijzing”

Dressuur

Hoewel Noa Boel en haar tienjarige Havanna H (v. Florencio I) in het begin best aan elkaar moesten wennen, vormen ze inmiddels een goed samenwerkende combinatie. Na een wedstrijdpauze van een aantal maanden gingen ze onlangs weer voor het eerst van start tussen de witte hekjes. Nu ze M2-startgerechtigd zijn, komen Noa’s grote doelen van Z rijden en internationaal starten steeds dichterbij. 

Advertisement

“Ik wist meteen dat dit hem was”

Noa en haar ‘Henk’ vormen pas sinds eind vorig jaar een combinatie. “Ik ben nu bijna achttien, dus het werd tijd om over te stappen naar de paarden. Soms is je tijd bij de pony’s gewoon een beetje op en dat was bij mij het geval. Ik had mijn vorige pony bijna vijf jaar, maar die hebben we dus verkocht. Het vinden van een nieuw paard was nog niet makkelijk, omdat ieder paard bijna letterlijk voor je neus verkocht werd. Na een tijdje kwamen we Henk via Facebook tegen en toen wist ik meteen dat dit hem was. Hij lijkt heel erg op mijn vorige pony, maar dan natuurlijk groter, en dat is ook precies wat ik zocht”, vertelt ze.

Gebruiksaanwijzing

“De ochtend erna zijn we hem gaan bezichtigen en heb ik na het proefrijden meteen de knoop doorgehakt. Uiteindelijk ging het allemaal ontzettend snel, maar ik ben heel blij met hem. Het is een schat van een paard, maar hij is totaal niet gemakkelijk en heeft echt een gebruiksaanwijzing. Alles wat in de buurt van zijn hoofd komt, vindt hij ontzettend eng. We vermoeden dat hij vroeger een klap tegen zijn hoofd heeft gehad. Het is een goudeerlijk paard, maar met dit soort dingen moet je hem dus wel de tijd geven die hij nodig heeft en zelf veel geduld hebben.”

“Hij kreeg paniek”

Zoals voor velen was het ook voor Noa wennen om een nieuw en onbekend paard op stal te hebben. “In het begin was hij super druk in de paddock. Hij kon niet langer dan twee uur stilstaan, daarna ging hij volledig uit zijn plaat. Hij kreeg dan echt een soort van paniek. Uiteindelijk zijn we erachter gekomen dat hij voorheen altijd maar heel kort buiten stond en dit dus helemaal niet gewend was. We zijn echt moeten gaan puzzelen om te kijken wat voor hem werkt en waar hij zich het prettigste bij voelt. Inmiddels hebben we het heel goed kunnen uitbouwen en staat hij vrijwel de hele dag buiten. Hij staat bij ons aan huis, dus mocht er iets zijn, ben ik gelukkig altijd in de buurt.”

Wedstrijdpauze

Onlangs verscheen de combinatie na drie maanden voor het eerst weer tussen de witte hekjes. “We hadden even een dipje. Henk is heel gevoelig in zijn hoofd en mond, dus we zijn meteen gaan zoeken naar dingen die er mis konden zijn. Nu ik een nieuw anatomisch hoofdstel heb en een nieuw bit heb, gaat het echt een stuk beter. Vandaar dat we nu weer op pad konden! Op wedstrijd is hij gelukkig altijd heel braaf en focust hij goed op mij. Hij kan wel wat heet worden en doet er graag een schepje bovenop, maar dat is natuurlijk alleen maar positief als je weet hoe je dat kunt benutten in je proef.”

Droom

Nu de combinatie M2-startgerechtigd is, zal ze binnenkort ook in die klasse van start gaan. “Hij heeft al M2 gelopen en kende alle Z oefeningen toen ik hem kocht, dus op dat niveau train ik hem thuis. De wissels en halve pirouettes zitten er ook al op, omdat hij zelf aangeeft daarin verder te willen én kunnen gaan. Het is een heel werkwillig en gemotiveerd paard. Al sinds ik hem heb, is het mijn doel om dit jaar nog Z te starten met hem. Als ik zie hoe snel we door de L2 en M1 heen gingen, denk ik dat het zeker realistisch is. Verder zou ik in de toekomst graag internationaal met hem willen starten. Die droom had ik met mijn pony al, dus ik hoop dat het met Henk gaat lukken!”, sluit ze hoopvol af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: Denise van der Plas