Anouk Slabbers en Ibsen B
Anouk Slabbers en Ibsen B Foto: Purarazadivino Photography

Anouk Slabbers Grand Prix-startgerechtigd: “Ibsen is een paard waar ik altijd in heb geloofd”

Dressuur

Anouk Slabbers en haar negenjarige Ibsen B (v. Wynton) maakten zondag in Nieuwe Wetering hun Zware Tour-debuut. De combinatie reed naar een score van 62,57% in de Intermediaire II, wat inhoudt dat ze officieel Grand Prix-startgerechtigd zijn; een droom drie uitkomt voor Anouk.

Advertisement

“Heel erg gaaf”

Anouk heeft de Gelderse hengst nu ongeveer drie jaar in haar bezit. “Ibsen is een paard waar ik altijd in heb geloofd. We hadden beiden nog niet veel ervaring, dus we hebben vooral veel getraind en veel kilometers gemaakt. Vanaf het begin zei ik al dat de Grand Prix ons hoofddoel was, maar het is altijd wel eng om zoiets te zeggen. Dat het nu ook daadwerkelijk gelukt is, is heel erg gaaf!”, vertelt ze enthousiast.


Anouk Slabbers - Ibsen B KWPN Hengstencompetitie Gelders Paard 2019 © DigiShots - Leanjo de Koster

Zenuwen

Zondag maakte de combinatie in Nieuwe Wetering haar Zware Tour-debuut in de Intermediaire II. “Ibsen en ik zijn maar één keer Inter I gestart, omdat ik altijd een beetje het idee had dat de Zware Tour hem beter ligt dan de Lichte Tour. Hij kan heel goed sluiten en het verzamelen vindt hij niet heel moeilijk. Desondanks was ik echt ontzettend zenuwachtig. Je wil het heel graag, maar als je dan mag, wil je opeens niet meer”, lacht ze. “Ik had best een vervelende week door alle zenuwen, maar we hebben toch gewoon doorgetraind.”

“Ik dacht dat ik het verpest had”

“Hij was al vrij lang niet meer mee geweest op wedstrijd, dus ik had niet hele hoge verwachtingen, maar tijdens het losrijden liep Ibsen beter dan de afgelopen weken. Hij was zelf ook een beetje zenuwachtig, waardoor hij extra zijn best deed. We hadden tijdens de proef zelf de pech dat er paarden in de weide naast onze ring stonden. Dan wordt hij toch wel een beetje kijkerig als hengst zijnde, dus ik kreeg toen net niet het gevoel waar ik op hoopte. Eenmaal verder in de proef kwam hij steeds beter bij de les. De galop ging heel goed, dus daar hebben we mooi op kunnen scoren. De piaffe en passage gingen wat minder. Het is nog moeilijk om het allemaal op precies de juiste plek te krijgen. Toen ik na mijn proef, maar voor de uitslagen, het filmpje terugkeek, vond ik het nog slechter uitzien dan het voor mijn gevoel was. Ik dacht echt dat ik het helemaal verpest had, maar de score viel uiteindelijk heel erg mee”, lacht ze. 

Kilometers maken

Met het Grand Prix-startbewijs op zak, kunnen we de combinatie binnenkort op dat niveau zien schitteren. “Ik kwam er pas heel laat achter dat young riders een ding was, waardoor ik daarin maar één keer heb kunnen starten. Nu ik wat beter weet hoe alles in elkaar steekt, vind ik het heel leuk dat we U25 kunnen starten. Ik denk dat we binnenkort daarom wel de U25 Grand Prix gaan doen. Die is iets moeilijker dan de Inter II, maar lijkt er verder best veel op. We gaan lekker veel kilometers maken en hopelijk goed scoren, om daarna hopelijk door te gaan naar de senioren”, sluit ze af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Anouk Slabbers - Ibsen B
KWPN Hengstencompetitie Gelders Paard 2019
© DigiShots