Leonie Bruin en Chantilly Divette
Leonie Bruin en Chantilly Divette Jaimy Michelle Photography

Leonie Bruin Lichte Tour-startgerechtigd: “We willen eigenlijk allebei té graag ons best doen”

Dressuur

Ondanks het feit dat Leonie Bruin zelf veel spanning opbouwt op wedstrijd, heeft ze haar vijftienjarige merrie Chantilly Divette (v. Leonardo Da Vinci) toch weten op te leiden tot aan het Lichte Tour-niveau. De laatste winstpunten in het ZZ-Zwaar zijn binnen, dus combinatie traint nu ook langzaam naar haar Lichte Tour-debuut toe. 

Advertisement

Nieuw

“Ik heb Chantilly sinds ze vijf is”, steekt Leonie van wal. “Ik heb bij mijn trainster Wijnanda van Brenk eerst stage gelopen, waardoor ik Chantilly ben gaan rijden. Daarna zocht ik zelf een paard en heb ik haar gekocht. Mijn oude E-pony Lucky Boy heb ik zelf zadelmak gemaakt en beleerd tot het Z, dus tot aan die klasse wist ik wel hoe het moest. Alles wat daarna kwam, de wissels en dat soort dingen, waren voor zowel mij als voor Chantilly nieuw, maar ik denk toch dat het voor mij lastiger was dan voor haar”, lacht Leonie. 

Wedstrijdstress

“Ik ging vaak met mijn instructrice mee naar wedstrijden en als je dat ziet, dan wil je graag hetzelfde bereiken. Ik wilde dus wel echt kijken wat ik eruit kon halen. Ik vind het trainen ontzettend leuk, maar ik heb zelf heel veel wedstrijdstress, dus dan gaat het soms wel eens mis. Sommige wedstrijden heb ik er totaal geen last van, en op andere wedstrijden dan wel weer heel erg. Ik moet zeggen dat ik er in het ZZ-Zwaar wel heel veel last van heb gehad. Dat komt denk ik toch omdat je probeert mee te rijden met de rest. Je wil erbij horen. Onze scores zijn nog niet zoals ik ze graag wil hebben, maar ik weet waar ik aan moet werken!”

Niet opgeven

“Chantilly neemt mijn spanning ook wel een beetje over, maar verder is ze heel erg braaf en gemakkelijk. We hebben een beetje dezelfde karakters. We kunnen heel kritisch zijn en balen ook echt als we een foutje maken. We willen eigenlijk allebei té graag ons best doen, dus daar lopen we soms wel tegenaan”, lacht Leonie. “Ik ben altijd doorgegaan, omdat je er alleen op wedstrijd achter komt waar je nog aan moet werken. Ook is het, ondanks alle spanning, heel fijn om de bevestiging te krijgen dat je goed bezig bent.”

Toekomst

Voordat de combinatie haar Lichte Tour-debuut gaat maken, wil Leonie eerst nog even rustig doortrainen en proberen wat hogere scores te halen in het ZZ-Zwaar. “Ik wil echt wat meer routine, en daarmee hopelijk ook ontspanning, krijgen in de proeven. Mijn doel is Inter I rijden en alles wat daarna komt is mooi meegenomen. Daarnaast hoop ik een veulentje uit Chantilly te kunnen fokken en zou ik graag nog eens een jong paard willen opleiden, want dat vond ik heel erg leuk om te doen. Nu heb ik daarin natuurlijk ook wat meer ervaring dan tien jaar geleden!”, sluit Leonie af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Jaimy Michelle Photography