Jet de Geer en Babette
Jet de Geer en Babette Foto: Fleur de Geer

Jet de Geer Grand Prix-startgerechtigd: “Nooit durven dromen!”

Dressuur

Vrijdagavond behaalde Jet de Geer een score van 61,8% in de Intermediaire II met de zestienjarige Babette (v. Krack C), wat betekent dat de combinatie vanaf nu Grand Prix-startgerechtigd is. Een droom die uitkomt voor Jet!

Advertisement

Overname

Jet kreeg de zestienjarige merrie twee maanden geleden onder het zadel, maar heeft haar wel al eerder gereden. “Tweeënhalf jaar geleden nam ik de teugels over van haar eigenaresse Pauline Spaan, omdat zij zwanger was. Zij gaf mij de kans om Babette door te trainen, dus dat heb ik toen voor een half jaar gedaan. We zijn toen tot de Lichte Tour gestart en dat was echt heel erg gaaf, want dat was de eerste keer op dat niveau voor mij!”

Afstemming

“Drie maanden geleden kreeg ik nogmaals dezelfde kans, omdat Pauline weer zwanger is. Het was in het begin wel weer even zoeken naar de klik en juiste afstemming, helemaal op dit niveau. Twee weken geleden ging het nog heel erg mis in de piaffe, maar afgelopen vrijdag hadden we daar wel 7’ens voor. We hebben dat in vrij korte tijd dus toch allemaal kunnen oplossen, met name door de hulp van mijn vriend Aitor Escamilla Bravo. Hij heeft me heel erg goed geholpen in de training en gaat altijd mee op wedstijd!”

“Mooi, maar emotioneel”

“In onze proef van afgelopen vrijdag zaten echt nog wel afstemmingsfouten, maar ik kon heel fijn rijden en ze pakte alles heel goed op. Ze kan op wedstrijd soms best hectisch worden en in paniek raken als ze iets verkeerd doet, dus het is wel de kunst om in zulke gevallen zelf rustig te blijven en haar vertrouwen te geven. Als ze dat heeft, gaat ze echt voor je door het vuur! Het is een ontzettend lieve merrie die enorm veel inzet toont, dus het is heel gaaf om met haar nu een startbewijs voor de Grand Prix te hebben! Mijn vader is anderhalf jaar geleden overleden en ik had hem hier heel graag bij willen hebben, helemaal omdat hij Babette wel kende en heel trots zou zijn geweest. Het was daarom voor mij een heel mooi, maar wel ook emotioneel moment”, vertelt Jet. 

“Nooit durven dromen”

“Mijn eigen paard is een totaal ander type merrie dan Babette. Hasenda is een tienjarige Uphill x Jazz en heeft echt het karakter van haar opa, waardoor ze heel pittig is. Ik train Haas nu voor de Lichte Tour, maar het is echt iedere dag kijken hoe haar pet staat en ook op wedstrijd kan het nog wel eens flink misgaan. Ik heb haar vanaf haar vierde zelf opgeleid tot waar we nu zijn en dat is écht niet makkelijk geweest. De laatste tijd gaat het ontzettend goed, dus daar ben ik super trots op! Ik had nooit durven dromen dat we zo ver zouden komen.”

Once in a lifetime kans

“Pauline is over een paar weken al uitgerekend, dus ik heb nog maar een korte tijd met Babette. Mijn doel en droom is al bereikt met het startbewijs, maar misschien wil ik toch nog een keertje ook daadwerkelijk Grand Prix starten. Dat is dan puur om te genieten en voor de afsluiting, want het is toch wel een once in a lifetime kans. Ik studeer diergeneeskunde, en tijdens mijn master richt ik me ook op paarden, dus het is al super gaaf dat ik van mijn hobby ook mijn werk kan gaan maken. Het is nu ontzettend druk, maar de paarden zijn echt mijn passie en gelukkig steunen mijn moeder en zus me hierin!”, sluit Jet af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Fleur de Geer