Gerdine Maree - Holiday
Subtop de Kroo 2021
© DigiShots
Gerdine Maree - Holiday Subtop de Kroo 2021 © DigiShots DigiShots

Subtop | Gerdine Maree winnares Grand Prix op K&U De Meern: “Hij gaf een heel machtig gevoel”

Dressuur Subtop

Gerdine Maree wist zaterdag de kader- en uitzendingswedstrijd in de Grand Prix op haar naam te schrijven. In De Meern reed ze haar ruin Holiday (v. Dream Boy) naar 71,96%.

Advertisement

Werkwillig

De combinatie komt sinds oktober 2021 uit in de Grand Prix en behaalde sinds die tijd een hele rij overwinningen met scores ruim boven de 70%. “Holiday is een heel werkwillig paard, maar hij wil in de proef wel graag weten wat er komt. Nu we al wat langer op dit niveau rijden kan hij er wat meer in berusten. De oefeningen zijn voor hem niet meer zo moeilijk. Het kost enorm veel kracht om een Grand Prix-proef te lopen, maar als ze meer ervaring hebben groeien ze daar steeds meer in. Ik heb het gevoel dat het wat simpeler voor hem wordt en daardoor kan ik de proeven beter afwerken dan in het begin. Ik had in De Meern voor het eerst het idee dat we de rust gevonden hadden.”

Machtig gevoel

“Ik kon een hele lekkere proef rijden en zo zag het er ook uit volgens onze vaste toeschouwers”, lacht Gerdine. “Ik voelde dat hij wat meer gelaten was en voor mijn gevoel kon ik dat ook in een heel groot aantal onderdelen laten zien. Mijn streven voor dit moment is 72% en daar zaten we heel dichtbij. Een dribbel in de verzamelde stap kostte me net die 72%, maar dat was mijn eigen schuld. De hoogtepunten van mijn paard zijn denk ik de piaffe en de passage. Dat hij op een hele lichte hulp zo die oefeningen in loopt op wedstrijd was mijn grootste overwinning. Hij bleef het werk oppakken en op de goede manier uitvoeren, dat is echt een machtig gevoel. Hij kon het op deze manier ook heel goed volhouden en kwam heel mooi uit de piaffe waarna we de passage in gingen. Dan is het ineens zo simpel.”

Les van Alex van Silfhout

De combinatie wordt al lange tijd getraind door Hans Peter Minderhoud. “Afgelopen week zijn we uitgenodigd om weer een keer een training te volgen bij Alex van Silfhout op het KNHS-centrum. Dat heb ik al een keer eerder mogen doen en deze keer greep ik die kans ook met beide handen aan. Alex vertelt niet iets anders dan Hans Peter, maar soms wordt het net anders benaderd of tegen mij verteld. Het doel is exact hetzelfde, maar iedere trainer heeft een iets andere benadering. Het zijn de kleine dingetjes waar het in de Grand Prix op aan komt. Daarnaast vond ik het ook heel leerzaam voor Holiday, zo konden we weer even in een andere omgeving trainen dan thuis of op wedstrijd.”

‘Het juiste doen voor mijn paard’

“Ik had deze wedstrijd ingeschreven als voorbereiding op de internationale wedstrijd in Lier. Daarna heb ik me opgegeven voor de internationale wedstrijd in Tolbert. Op die manier kijken we langzaam hoe hij zich weer in het buitenseizoen ontwikkelt. Het is mijn doel om het zo goed mogelijk te doen en ervoor te zorgen dat ik het juiste doe voor mijn paard. Ik kijk wat er op mijn pad komt en train thuis verder door op de echte afwerking. Ook in de Grand Prix is het punten sprokkelen en zorgen dat alles mooi voorbereid is en scherp wordt aangereden. Voor nu ben ik heel blij met onze proef en kijken we uit naar de volgende wedstrijd!” 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: Digishots