Merle Achterhuis en Floortje
Merle Achterhuis en Floortje Foto: Marjon Hoen

Merle Achterhuis over Z2-debuut: “Floortje maakt mijn dromen waar!”

Dressuur

Toen Merle Achterhuis haar nu elfjarige Floortje zes jaar geleden kocht als onervaren recreatiepony, had ze nooit voor mogelijk gehouden dat ze afgelopen weekend haar Z2-debuut zou maken. Desondanks reden ze met scores van 63,2% en 62,4% naar de winst. 

Advertisement

Op slag verliefd

“Floortje is van mijn opa en mij”, steekt Merle van wal. “Zo’n zes jaar geleden gingen we op zoek naar een nieuwe pony voor mij. Ik reed destijds vooral recreatief, dus we waren gewoon op zoek naar een pony met een fijn karakter. Nadat ik tijdens het proefrijden van een pony af viel, stelde de eigenaar van die pony voor om ook eens bij Floortje te kijken. Ze was toen nog erg groen en stond in een hele grote weide met veel andere paarden, maar toch viel haar zachte blik mij meteen op. Ik kon alles met haar doen, van knuffelen tot voetjes optillen. Dat gaf mij direct een heel fijn gevoel!”

Hart voor dressuursport

“Na filmpjes van haar onder het zadel te hebben gezien, hebben we besloten om haar te kopen. Qua karakter was ze precies wat we zochten. In de omgang is ze ontzettend lief, maar onder het zadel kan ze soms wel wat lastig zijn. Ze is echt een merrie en laat het dan ook snel merken als ze het ergens niet mee eens is. Desondanks hebben we altijd met veel plezier gereden. We begonnen gewoon recreatief en hebben zelfs een hele tijd gesprongen, wat ze echt geweldig deed! Na een tijdje merkte ik dat mijn hart echt bij de dressuursport ligt, dus toen zijn we ons vooral daarop gaan focussen.”

“Ik wilde vooral genieten”

Op wat hulp van buitenaf na heeft Merle de merrie zelf opgeleid tot het Z2. Afgelopen weekend maakte de combinatie haar debuut, wat ze met scores van 63,2% en 62,4% winnend afsloot. “Omdat de afgelopen wedstrijden in het Z1 erg goed gingen, besloot ik gewoon een poging te wagen. Ik ging er met nul verwachtingen naartoe en vond het alleen al gaaf om überhaupt Z2 te mogen starten. Ik wilde vooral genieten en dat heeft heel goed uitgepakt. Ze liep ontzettend fijn en de oefeningen gingen super goed. Floortje maakt echt mijn dromen waar!”

“Ze heeft veel in zich”

“Ik kon vroeger wel al merken dat Floortje veel in zich heeft. Ze heeft geen bijzonder goede gangen of bewegingen, maar ik had wel al door dat ze het in zich heeft om de oefeningen te rijden. Ik word bijna zeventien en ben al best wel lang, dus dit wordt waarschijnlijk ons laatste indoorseizoen samen. Helaas eindigt ons avontuur en zal ik de overstap naar de paarden moeten maken. Floortje zal dan verkocht worden, omdat ze nog maar elf is en ze een andere jonge ruiter of amazone nog heel goed kan begeleiden in de wedstrijden. Ze houdt van alle aandacht die daarbij komt kijken, dus dat gun ik haar ook.”

Paarden

“Ik wil graag weer met een jong paard beginnen, dus het zal wat tijd gaan kosten, maar ik hoop sowieso weer op ongeveer hetzelfde niveau als nu uit te komen, maar dan natuurlijk bij de paarden. Mijn grootste droom is om internationaal te kunnen starten, dus we gaan gewoon zien waar het schip strandt!”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: Marjon Hoen