Thamar Zweistra - Hexgons Ich Weiss
CHIO Rotterdam 2022
© DigiShots
Thamar Zweistra - Hexgons Ich Weiss CHIO Rotterdam 2022 © DigiShots DigiShots

CHIO Rotterdam | Dagboek Thamar Zweistra: “Van deze fouten kunnen we samen veel leren”

Dressuur CHIO Rotterdam

Vanochtend begon de CDIO5* Grand Prix Nations Cup op CHIO Rotterdam; een belangrijke wedstrijd richting het WK in Herning in augustus. Thamar Zweistra en haar negenjarige Hexagon’s Ich Weiss (v. Rubiquil) gingen hier van start en wisten, ondanks dure fouten in het zig-zag appuyement en de serie om de pas, een nette score van 69,65% neer te zetten, wat goed was voor de veertiende plaats.

Advertisement

“Zonde en heel zuur”

“Gisteravond hebben Ich Weiss en ik baanverkend. Het was warm, maar hij stond er goed aan en was relaxed, dus ik was heel tevreden.” De combinatie begon vanmorgen heel sterk in de proef. Ich Weiss toonde enorm veel afdruk, power, gedragenheid en souplesse. Hij danste door de proef heen. In het zig-zag appuyement en de serie om de pas ging het echter mis. “Het kwam voor mezelf niet helemaal uit, waardoor ik een telfout maakte en Ich Weiss zeven galopsprongen maakte in plaats van zes. In de eners reed ik even een beetje te hard, waardoor hij een wissel miste en de kluts kwijt raakte. Ik merkte aan hem dat hij even niet meer wist hoe hij verder moest. Dat was echt zonde en heel zuur, want normaal springt hij die makkelijk voor een 8.” Door deze dure fouten zakte de score flink naar beneden; van 71% naar 67%. Gelukkig volgde er nog een aantal onderdelen, welke ze weer prachtig wisten te rijden. Mede door de mooie laatste lijn met passage en piaffe kwam de score uiteindelijk toch nog uit op 69,65%.


Thamar Zweistra - Hexgons Ich Weiss CHIO Rotterdam 2022 © DigiShots - DigiShots

“Heel erg blij met hem”

“Ik ben eigenlijk sowieso super tevreden over hem. Hij deed enorm goed mee en was er mooi geconcentreerd bij. Hij is nog jong, dus ik vond dat hij heel goed zijn best deed. Vooral over de passage en piaffe was ik heel erg tevreden. Hij stapte ook heel mooi rustig, dus ik was heel erg blij met hem! Die dure fouten waren natuurlijk zuur, maar dat waren mijn fouten, dus daar kon hij niet zo veel aan doen. Dat hij dan even de kluts kwijt is, kan ik hem ook niet kwalijk nemen. Daarvan kunnen we samen weer veel leren.”

Sterke kant

Nederland staat momenteel met negentien plaatsingspunten samen met Amerika op een gedeelde eerste plaats in deze Nations Cup. Zaterdag staan de Grand Prix Special en Grand Prix Freestyle op het programma; voor ons Nederlandse team een kans om er nog een schepje bovenop te doen en die eerste plaats vast te houden. Dinja van Liere en Lynne Maas zullen van start gaan in de Special, en Emmelie Scholtens en Thamar in de Freestyle. “Ik ben natuurlijk wel van plan om zaterdag beter te rijden dan vandaag”, lacht Thamar. “En ik ben blij dat ik kür mag rijden, want dat vind ik leuk en dat is onze sterke kant. Ik denk dat het heel goed is dat Dinja de Special rijdt en het is natuurlijk top dat zij vandaag gewonnen heeft. In principe denk ik dat als we allemaal iets minder fouten maken, we er wel weer een schepje bovenop kunnen doen! Verder is het afwachten hoe de andere deelnemers rijden. Morgen gaan we rustig trainen op lossigheid en ontspanning, maar verder hoeft hij niet zo veel te werken. Het is erg warm vandaag, dus we doen het rustig aan. Dan kunnen we er zaterdag weer tegenaan!”, sluit ze af. 


Thamar Zweistra - Hexgons Ich Weiss CHIO Rotterdam 2022 © DigiShots - DigiShots

Bekijk hier alle uitslagen.

Thamar Zweistra - Hexgons Ich Weiss
CHIO Rotterdam 2022
© DigiShots
Thamar Zweistra - Hexgons Ich Weiss
CHIO Rotterdam 2022
© DigiShots