Lotje Schoots met Justin op de Indoorkampioenschappen
Lotje Schoots met Justin op de Indoorkampioenschappen Digishots

Lotje Schoots over twee nieuwe subtoppaarden: “Alle puzzelstukjes vallen in elkaar”

Dressuur

Grand Prix-amazone Lotje Schoots heeft er twee paarden bij op subtopniveau. Vorige week debuteerde ze met de achtjarige Johnson-zoon Justin in de Lichte Tour tijdens It’s All Dressage in Zeeland. Met de één jaar jongere Kingdance (v. Expression) reed ze in het ZZ-Zwaar. 

Advertisement

Eerste keer

“Ik was heel erg tevreden over beide paarden. Justin is nog wat groenig en de eerste dag was hij eigenlijk net iets te fit. In het begin moest ik met hem wat korter losrijden, maar deze keer was hij nog veel te fit toen ik de ring in reed. De tweede dag heb ik dat anders aangepakt en reden we de Intermediaire I-proef. Gelukkig vielen op de derde dag alle puzzelstukjes in elkaar. Hij stond heel fijn aan de hulpen, maar is nog net te groen om foutloze proeven te lopen. Het was de eerste keer dat hij mee was naar een meerdaagse wedstrijd en hij heeft een fantastisch karakter”, vertelt Lotje.

Wedstrijdmentaliteit

De amazone heeft de hengst Justin nog niet zo lang op stal. “Ik heb hem een paar keer ZZ-licht gestart en we mochten ook de Indoorkampioenschappen rijden. Daarna zijn we over gegaan naar de Lichte Tour dus dat is een hele stap. Hij is wel een hengst, maar hij heeft een fantastische wedstrijdmentaliteit. Op een meerdaagse spaart hij zichzelf op stal en is in het werk heel fit. In principe zal hij wel een keer verkocht gaan worden, dat is jammer voor mij. Ik zal hem nog wel een aantal keer Lichte Tour starten, maar het is nog even kijken hoe vaak ik de kans krijg. Het zou een fantastisch junioren of young riders-paard zijn. Hij heeft de looks en dat weet hij zelf ook. De series zijn soms nog een beetje groen, daar moet hij nog wat zekerder in worden want hij springt hele goede wissels”, lacht ze. 

Aanleg

“Kingdance is mijn oogappel op stal. Het was voor hem de eerste keer in het ZZ-Zwaar en we hadden ook wat foutjes. Ik had hem al een tijdje niet meer meegenomen. Van te voren zat ik heel erg te twijfelen in de welke klasse ik hem zou rijden. Hij heeft heel veel aanleg voor het zwaardere werk, maar ik wil hem ook kilometers laten maken in de ring. Ik was echt heel erg tevreden over hem. We hadden een paar stomme foutjes, maar de oefeningen waar het over gaat de series en pirouettes doet hij met gemak. Ik zit nog in dubio of ik met hem het NK wil rijden”, vertelt ze over haar tweede troef.

Cadeautje

Ze vervolgt “Mijn doel is om Kingdance klaar te maken voor de Grand Prix. Hij heeft zoveel talent voor het sluitwerk en hij doet het met zoveel gemak. Ik wil nog wat leuke wedstrijden met hem rijden voor de ervaring. Het belangrijkste is dat hij heel blijft en dat ik hem fit kan houden. Het is echt een cadeautje om mee te werken. Hij laat het zo makkelijk aanvoelen terwijl het best moeilijk is. Ik heb het hem ook niet echt hoeven leren, hij pakte het bizar snel op. Ik ben elke dag heel zuinig op hem en het was een fantastische wedstrijd. Het is een super ervaring om de paarden zo een aantal dagen mee van huis te nemen. Ik hoop zeker dat de organisatie deze wedstrijden blijft organiseren”, vertelt ze.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Sandra Nieuwendijk