Manon Hage met Discovery (v. United)
Manon Hage met Discovery (v. United)

Subtop | Manon Hage: “Van cowboy naar dressuurmuts”

Dressuur

Manon Hage runt naast haar baan als wiskundedocent ook haar trainingsstal Horsedreams TC voor jonge dressuurpaarden. Naast haar werk als zadelmak maken heeft ze pas geleden trainingspaard overgekocht. Met de United-zoon Discovery rijdt ze inmiddels ZZ-Zwaar. Ze hoopte op een winstpunt, maar het werd een eerste en tweede prijs met 64,57% en 66,71%! 

Advertisement

Subtop

Manon kreeg de ruin eind vorig jaar onder het zadel. “Via een eigenaar van een trainingspaard kwam ik met deze mensen in contact. Zij vonden het fijn als ik hem ging rijden. Zelf heb ik ooit ZZ-Licht gereden, maar niet meer dan dat. Subtop rijden is voor mij dan ook nieuw. Begin dit jaar ben ik met Discovery in het ZZ-Licht begonnen met het idee we zien wel waar we komen. We reden ook de regiokampioenschappen, dat was super leuk om mee te maken en om kür te rijden. Het idee was om subtop te starten en als hij wat verder zou zijn eventueel te verkopen. Na de regiokampioenschappen meldde de eerste geïnteresseerde zich al.”

Verkoop

Ze vervolgt “De dag voordat hij eigenlijk weg zou gaan debuteerde we in het ZZ-Zwaar in Soest. Hij liep toen gelijk tegen de 64% aan op onze afscheidsrit. Dinsdag bleek dat de verkoop niet door ging en toen ben ik in overleg gegaan met de mensen om me heen. Ik heb nog nooit zo’n fijn paard gereden als Discovery en we hebben echt een klik samen. Ik heb hem gekocht en hij is sinds een ruime week van mij. Afgelopen weekend wilde ik nog een keer starten, maar ik verwachtte er niet zoveel van. Het plezier staat bij mij voorop en met losrijden kreeg ik het gevoel dat Discovery misschien wel iets te relaxed was.”

Meisjesdroom

“Toen we de ring binnen kwamen was hij ineens helemaal aan. Ik ben net 1,60m en hij is 1,80m, er zit best een groot verschil tussen ons en ineens was hij zo scherp”, lacht ze. “We waren de proeven heel snel door. Ik had dan ook nooit verwacht dat we eerste en tweede zouden worden. Eerst zei ik ‘dit is een grap’. Ik heb ook nog een hele tijd gedacht dat het een fout was. Mijn meisjesdroom kwam uit, ik heb een eigen paard waarmee ik subtop rijd en nog met goede scores ook. Hij blinkt uit in zijn goede galopwissels, uitgestrekte gangen en pirouettes.”

Lichte Tour

De jury was ook geïmponeerd door de combinatie en schreef ‘heel imposant paard’. Manon vertelt “Dat is wel iets wat ik ook echt geloof. Hij is een alleskunner, maar het meest opvallende is het gemak waarmee hij zijn werk doet. Hij doet het heel simpel en is mega intelligent. Het maakt echt niet uit wat ik van hem vraag, hij doet 200% zijn best. Ik hoop dat we voor de zomervakantie klaar zijn voor de Lichte Tour. We kunnen dan de vruchten plukken van de zomervakantie die ik als docent heb. We gaan het meemaken wat de toekomst ons brengt, maar ik kijk er enorm naar uit”, vertelt Manon enthousiast. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Manon Hage