Lillyfee met Zoë
Lillyfee met Zoë Nicole Romkes

Pony de ring in begeleiden heeft diskwalificatie tot gevolg *UPDATE*

Dressuur

Afgelopen weekend ging Nicole Romkes naar de regiokampioenschappen van de regio Noord-Holland. Haar pony Lillyfee kwam met de amazone Zoë in het zadel aan de start.

Advertisement

Nog maar kort een combinatie

“Lillyfee en Zoë zijn nog maar kort een combinatie en nog nooit op wedstrijd geweest”, begint Nicole. “Omdat het een goede combinatie is waar we echt wel wat in zien, hadden we besloten ze op te geven voor de regiokampioenschappen. De eerste keer op concours en wat was ze braaf.”

Geprobeerd om zonder stress de ring in te gaan

“Het inrijden ging lekker en toen door naar de ring. Het was een heel smalle doorgang, met hekjes en boompjes. Er moest ook een raar bochtje gemaakt worden om bij A de ring in te kunnen. Om niet te veel stress te creëren bij de pony en het voor Zoë veilig te houden, liep de trainer even mee de ring in. Vandaar liep ze door naar de plaats om de proef voor te lezen. Echter is het zover niet meer gekomen. De jury bij C had de combinatie al gediskwalificeerd”, aldus Nicole.

Artikel 116

“Volgens dit jurylid hebben wij ons schuldig gemaakt aan artikel 116. Hulp bij derden gedurende de proef. De bel was nog niet gegaan als teken dat er gestart mocht worden. De proef was nog niet begonnen, dit was gewoon de ring in rijden om aan je eerste rondje door de baan te beginnen om de ring te verkennen. Waar ruiters vaak nog een rondje met een zweep rijden, voordat deze wordt afgegeven. Het rondje waarin je wacht tot het startsein wordt gegeven en je vanaf dan nog 45 seconden hebt.”

Je staat machteloos

”Wij, die denken het beste voor ruiter en pony te doen. Stress bij een pony vermijden en een veilige situatie creëren voor de ruiter. Een ruiter die begint te huilen, omdat ze er net als wij niks van begrijpt. Dan breekt je hart en je staat machteloos.”

Ook de official gaf artikel 116 aan

“Natuurlijk zijn we naar een official gegaan. Ook deze official kwam met artikel 116 aan. Volgens hem start de proef zodra de pony de neus over het witte hekje heeft. Volgens mij begint de proef pas bij het startsein en als we nou heel de baan mee waren gelopen. De instructeur had alleen maar even geholpen om de pony door de smalle doorgang te krijgen.” 

De KNHS is geschrokken van het verhaal

“De KNHS schrok van ons verhaal toen we ze gebeld hebben. Er is door ons bezwaar ingediend om in een andere regio nog een kampioenschap te mogen rijden, zodat ze nog een eerlijke kans heeft. Dat kan alleen als de KNHS daar toestemming voor geeft. Dat wachten we af. Wel hopen wel met ons verhaal anderen te waarschuwen. Let op als je een pony even mee de ring in helpt.”

De Hoefslag heeft contact opgenomen met de KNHS. Lees hier de uitleg van de KNHS.

Bron: De Hoefslag