Paardenbenen
© DigiShots
Paardenbenen © DigiShots Leanjo de Koster

KNHS legt regels omtrent hulp van derden en baan verkennen uit

Dressuur

Afgelopen weekend kwam Nicole Romkes haar pony met een amazone aan de start op de regiokampioenschappen Noord-Holland. Nog voordat de combinatie startte in de proef werden ze uitgesloten en mochten ze HC verder rijden. Er was veel onduidelijkheid over hoe het nu zit met baan verkennen voor aanvang van de proef en hulp van derden. De KNHS legt het graag uit.

Advertisement

Vanaf betreden ring

“Hulp van derden is niet toegestaan vanaf het binnenkomen van de wedstrijdring tot en met het beëindigen van de proef. Dat gaat dus al in vóórdat het startsignaal daadwerkelijk gegeven is. Baan verkennen onder begeleiding of aan de hand, is uitsluitend toegestaan als die mogelijkheid door een organisatie geboden wordt in specifiek daarvoor aangewezen tijdsblokken. Het betreden van de baan voor de aanvang van een proef, dient altijd zelfstandig door de ruiter te geschieden.”

Gelijke omstandigheden

“Wedstrijdregels zijn opgesteld om voor iedereen gelijke omstandigheden te creëren, zodat eerlijke sport en een gelijk speelveld gewaarborgd zijn. Daarnaast zijn de wedstrijdregels essentieel voor veiligheid en paardenwelzijn. Als je twijfelt over de interpretatie van een bepaalde regel is het altijd goed om daarover een aanwezige official te raadplegen.”

Unaniem

“In de situatie van de onlangs uitgesloten ponyamazone op een regiokampioenschap, hebben de twee juryleden unaniem geconstateerd dat er sprake was van hulp van derden. Nadat de entourage van de amazone zijn beklag had gedaan bij de federatievertegenwoordiger ter plaatse, heeft deze geoordeeld dat de juryleden volgens de letter van het reglement gehandeld hebben. De ontstane situatie was voor iedereen, en speciaal de amazone, heel vervelend. Het is nooit leuk om een ruiter uit te moeten sluiten van deelname. Het reglement is echter mede gemaakt om een voor alle deelnemers eerlijk en gelijk speelveld te waarborgen. Dat is ook heel duidelijk de reden van het bestaan van regels omtrent hulp van derden. De jury was daar in dit geval duidelijk over.”

Eerlijke sport waarborgen

“De manier waarop op social media nu geageerd wordt tegen de juryleden, gaat alle perken te buiten. Juryleden zijn KNHS Officials die veel tijd en energie steken in het mogelijk maken van de sport voor alle deelnemers en het bewaken van regels die zijn opgesteld om eerlijke sport te waarborgen. Zonder juryleden kan de paardensport niet bestaan. Als je het als deelnemer of begeleider niet eens bent met een jurybeslissing is discussie prima en er zijn bestaande wegen die hiervoor bewandeld kunnen worden. De manier waarop nu vele mensen menen allerlei verwensingen, waaronder doodsbedreigingen, richting juryleden en de KNHS te kunnen doen, vinden wij schokkend. Dit draagt op geen enkele wijze bij aan een veilig sportklimaat, wat een absolute voorwaarde is om de paardensport in de toekomst te kunnen blijven beoefenen.”

Bron: De Hoefslag