Afbeelding

'Next Romancier lijkt een fijne toevoeging aan €˜mijn' paarden én aan de fokkerij

Dressuur
Advertisement
Een van de hengsten die vorige week de KWPN-verrichtingstest met een positief resultaat aflegde, en dus goedgekeurd werd voor de dekdienst, is Next Romancier (Fürst Romancier x San Amour I). Afgelopen zaterdag kwam de hengst aan in Heerewaarden. Daar heeft hij nu zijn stal bij Joop van Uytert, die samen met Rom Vermunt eigenaar is. Renate van Uytert-van Vliet gaat de zwarte schoonheid rijden. "Next Romancier is natuurlijk nog maar een paar dagen hier, maar ik heb er al twee keer op gezeten omdat ik niet kon wachten om hem even uit te proberen", vertelt Van Uytert-van Vliet enthousiast. "Ik had het met Femke de Laat, die hem heeft getraind voor het onderzoek, over hem gehad en die was super over hem te spreken. Dat gaf mij het vertrouwen dat hij wel wat voor mij is. Hij krijgt zo meteen vakantie na zijn drukke periode, met de keuringen en het verrichtingsonderzoek in Ermelo. Hij wordt rustig afgebouwd en moet dus toch een beetje lopen. Nu hij nog in het trainingsritme zit, heb ik de gelegenheid gegrepen om hem even te rijden." [vc_button title=”Informatie over dekken met Next Romancier” target=”_self” color=”green” size=”size_large” href=”https://www.uytert.nl/nl/next-romancier”]

"Eerste gevoel het belangrijkst"

Toen de jonge hengst €˜thuis' kwam, was hij heel relaxed, aldus zijn amazone. "Hij keek geïnteresseerd om zich heen en liep rustig mee naar zijn box. De volgende dag was hij ook op de poetsplaats heel lief en attent gericht op mij. Ik ben altijd wel een beetje voorzichtig met een paard dat ik niet ken, dus heb hem eerst even gelongeerd voordat ik opstapte. Dat voelde meteen heel goed en vertrouwd, en ik vind juist het allereerste gevoel dat ik heb heel belangrijk. Hij loopt al heel fijn in balans en heeft een mooie houding; ik hoefde er nauwelijks aan te rijden, hij biedt al heel veel aan. Ik denk dat dat komt omdat hij zo los en lenig is."

Paard met veel instelling

Van Uytert geeft aan dat Next Romancier mooie gangen heeft. Hij kreeg voor al zijn basisgangen een 8. "Maar vooral de galop had van mij wel hoger gemogen. Ik ben wel wat gewend met mijn geweldige paarden, maar hij geeft daarin echt een wow-gevoel. Het is een paard met een hele sympathieke uitstraling. Het is een paard dat fijn op de ruiter gericht is; voor Rijdbaarheid en instelling had hij dan ook een 9. Hij is nog heel jeugdig en heeft uiteraard tijd nodig, maar ik denk dat hij heel goed bij mij past."

Fürst Romancier x San Amour I

Renate van Uytert is dus zeer in haar nopjes met haar nieuwe ster, en dat is natuurlijk ook haar echtgenoot Joop van Uytert. "We denken dat hij voor de Nederlandse fokker heel interessant is, vooral vanwege zijn bloedvoering. Fürst Romancier staat volop in de belangstelling in Duitsland vanwege zijn eigen prestaties en die van zijn jonge nakomelingen. Moedersvader San Amour I prijkt sinds kort in de Top 10 op de WBFSH-ranking, met paarden die van zich doen spreken op het hoogste niveau."

Sport en beweging in moederlijn

De moederlijn van Next Romancier is heel interessant, aldus Van Uytert. "Haizenzi is een NMK-merrie die 90 punten scoorde voor exterieur en 85 voor beweging. Deze Astrada-moederstam geeft heel veel beweging en sport mee. Next Romancier moet ras en adel kunnen vererven met zo'n moeder en moederstam met louter prestatiehengsten. De hengst heeft alles wat nodig is voor een succesvol vaderdier."

Uitstraling, lichtvoetigheid

Het KWPN-rapport vermeldt dat Next Romancier de rijdbaarheid kan verbeteren en rasuitstraling en lichtvoetigheid kan toevoegen aan de dressuurpaardenfokkerij. Daarnaast kan Next Romancier bijdragen aan de bloedspreiding. [vc_button title=”Informatie over dekken met Next Romancier” target=”_self” color=”green” size=”size_large” href=”https://www.uytert.nl/nl/next-romancier”]