Dressuur

Miranda Rongen en Impulz W Foto4U
  • aangepast 29 juni 2021 18:47

Miranda Rongen maakt succesvol rentree bij de subtop

Miranda Rongen maakte afgelopen weekend haar rentree bij de subtop na ruim vijf jaar. Met de Wynton-zoon Impulz W bleef ze in de Prix St. Georges net onder de 70%. Van de hoofdjury kreeg ze bijna 72%.

Zelf opgeleid

Rongen leidde Impulz W, die ze voor de familie Schraven rijdt, zelf op tot dit niveau. "In april reed ik hem twee jaar. De eigenaar reed hem eerst zelf, maar hij had zijn rug gebroken en wilde hem verkopen. Het plan was dat hij drie, vier maanden bij mij zou staan en dan te koop zou komen. Toen ik opstapte voelde ik al dat er meer werk in zou gaan zitten om hem zo te krijgen dat iedereen er op kan stappen en mee weg kan rijden", begint Rongen haar verhaal. "Gaandeweg werd hij steeds beter en beter. De eigenaar kreeg er toen ook veel plezier in en toen heeft hij besloten om hem voorlopig niet te verkopen."

Een van de jongste

"In oktober van dat jaar ben ik M1 met hem gestart. We werden kringkampioen en reserve kampioen op de Brabantse. Het M2 hebben we overgeslagen. In het Z1 werden we ook reserve op de Brabantse en zesde op de Hippiade. Van de winter zijn we ZZ-Licht gestart, nadat we het Z2 hadden overgeslagen, en werden we weer reserve op de Brabantse en mochten we finale rijden op het NK. Hij was altijd een van de jongste paarden, maar deed overal vooraan mee."

Doet niet moeilijk

"In de Coronatijd ben ik thuis wat dingen met hem gaan proberen. Een keer een serie om de twee of drie of een keer een pasje om de pas. Na een of twee keer snapt hij het en doet hij het gewoon. Impulz doet nergens moeilijk over. Hij vindt ook niets moeilijk en zwiept nooit een keer met zijn staart of zo. Dat zei de jury nog afgelopen weekend, dat ze het beeld zo constant en harmonieus vonden."

WK mooi

"Ik had al ruim vijf jaar geen subtop gereden en ik weet dat als je daar gaat starten het wel goed voor elkaar moet zijn. Ik heb dus eerst een paar oefenwedstrijden gereden en thuis ben ik heel erg proefgericht gaan trainen. Ik ben heel blij met dit debuut. Ik heb zelden een paard gehad dat zo snel leert. Hij zet mij nu ook weer een beetje op de kaart. Naast hem rij ik vooral jonge paarden. Dat vind ik ook heel erg leuk om te doen. Als je ziet hoeveel ik ze in korte tijd kan leren, dan kan ik daar enorm van genieten. Het opleiden vind ik echt geweldig. Grand Prix rijden hoeft voor mij niet perse. Ik heb twee keer op het WK voor jonge dressuurpaarden gereden, waarvan een keer goud gewonnen in 2007 met Deveraux. Dat vind ik mooier dan de Grand Prix binnen rijden."

Rothenberger

Na het WK werd Deveraux verkocht aan de familie Rothenberger. Onder Sanneke Rothenberger won hij verschillende gouden medailles bij de junioren, young riders en de  U25. Ook bij de senioren scoorden ze hoog.

Genieten

"We gaan nu lekker verder trainen met Impulz. Grand Prix is een erg grote stap, daar gaat nog veel tijd in zitten. Hij is pas net zeven, dus we gaan nu lekker van de Lichte Tour genieten en hem rustig verder opleiden. Ik heb er echt zin in", besluit ze enthousiast. Tekst: Denise Dekens Bron: De Hoefslag

Advertisement

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Advertenties