Afbeelding
De Hoefslag

Thomas Bosman: ‘Zal in de toerkomst de dressuur verdwijnen bij de Spelen?’

Dressuur
Advertisement
Thomas Bosman is jeugd bestuurslid bij de KNHS en actief springruiter. Bij Sportknowhowxl.nl geeft hij regelmatig zijn visie op de paardensport.

Dressuur te saai

“Afgelopen najaar was ik te gast bij een delegatie van een regionaal KNHS-bestuur. Eén van de regiobestuurders vertelde mij toen dat hij verwacht dat we over vijftien jaar geen dressuur meer op de Olympische Spelen zullen hebben. De reden? De sport zou te saai zijn. “

Toekomoest Spelen

“Henk Kraaijenhof schetst op Sport Knowhow XL een vrij somber beeld over de toekomoest van de Spelen. Dit wijdt hij overigens niet aan Covid-19, maar aan teruglopende belangstelling van organisatoren. Geen verbazingwekkende ontwikkeling als je het mij vraagt, de begroting voor Tokyo 2020 kwam voor corona al uit op ruim EUR 11 miljard. Misschien niet onverwacht, de paardensport is niet de goedkoopste sport op de Spelen. De logistieke transportoperatie en de opbouwoperatie van een olympisch paardensportcentrum is gigantisch, net als bij olympische sporten zoals Zeilen.”

Mondiaal gigantisch groot

“Zou de paardensport dan gaan verdwijnen van de Spelen, of één van de disciplines zoals dressuur? Ik vraag het mij af. Mondiaal gezien is de sport gigantisch groot. Een vergelijking: aan het laatste WK paardensport deden maar liefst 72 landen mee. Aan het WK schaatsen of hockey zijn dat er vaak niet meer dan 20. Ook in Nederland is de paardensport geen kleine sport. Er zijn ongeveer een miljoen paardensportliefhebbers in ons land. De KNHS is één van de grotere sportbonden en met 150.000 leden een stuk groter dan bijvoorbeeld de schaatsbond. Bovendien zijn de Nederlandse ruiters vaak hofleverancier van olympisch eremetaal. En toch lijkt de paardensport in Nederland €“ in de ogen van sommige €˜outsiders' €“ een onbekende sport.”

Niet spannend

“Dressuur krijgt wel eens het verwijt dat het moeilijk te volgen is voor mensen die er geen affiniteit mee hebben. Een leek kan over het algemeen vrij moeilijk beoordelen of ruiter en paard een oefening correct uitvoeren. Bij het springen is dit veel makkelijker, als er een balk van de hindernis valt dan wordt er een fout gemaakt. Dat dressuur om die reden door sommigen als niet erg spannend wordt beschouwd, is vanuit die invalshoek misschien wel begrijpelijk. Daarnaast is dressuur zo nu en dan misschien wel wat conservatief. Breken met tradities stuit vaak in eerste instantie op weerstand, dat is toch helemaal niet gek? Als je het mij vraagt, is het niet meer dan logisch dat de hoedjes zijn afgeschaft. Wie gaat er tegenwoordig nog skiën zonder helm?”

Magisch en elegant

“Een dergelijke discussie leidt wel af van waar het werkelijk om draait. Paardensport heeft namelijk iets magisch. Dressuur gaat over harmonie, uiterste controle en vertrouwen tussen ruiter en paard. Het duurt jaren voordat paard en ruiter op olympisch niveau kunnen presteren. Het is een bijzonder elegante sport. De sport staat al vanaf de eerste edities van de Olympische Spelen op het programma. En als KNHS maken wij ons hard voor het behoud van de olympische status én ook om de schoonheid van de sport aan een breder publiek te presenteren. Dat is nog niet altijd makkelijk, maar door technologische innovaties zoals het live mee kunnen jureren van een proef en de technische aspecten van de sport steeds mee te laten ontwikkelen met de tijd, proberen we de sport constant toegankelijker te maken. Maar ik denk ook dat de sport echt nog wat populairder moet. En daar gaat het natuurlijk om het draagvlak. Als we dingen gaan veranderen moeten wij dat met zijn allen zien te realiseren, anders werkt het niet. Het gaat veel verder dan de sportbond of de topruiters. Ingrijpende veranderingen moeten wereldwijd gedragen worden door sporters, publiek én organisaties. Een houding waarin we teveel aan tradities blijven hechten, helpt niet.” Lees hier het hele artikel. Bron: SportknowhowXL