Daniek Tissingh en B. Sandro Khan
Daniek Tissingh en B. Sandro Khan Foto: Carmen Slagter

Daniek Tissingh: “Sandro is mijn beste vriendje, dus ik wil vooral van hem kunnen genieten”

Algemeen

Hoewel paardrijden vanwege haar scoliose niet altijd even makkelijk is voor Daniek Tissingh, heeft ze in de zestientienjarige B. Sandro Khan (v. Sandro Hit) een fijn rij- en wedstrijdpaard gevonden. De combinatie traint rustig door om steeds een stapje verder te komen in de dressuursport, maar plezier maken staat daarbij voorop. 

Advertisement

Op slag verliefd

Toen Danieks vorige paard vanwege de scoliose in haar rug te sterk voor haar werd, besloot ze een nieuw huisje voor hem te zoeken en zelf op zoek te gaan naar een wat kleiner paard. “Ik had een goede klik met mijn vorige paard, maar paardrijden kan voor mij soms best zwaar zijn door mijn scoliose. Het was een groot paard, waardoor hij uiteindelijk helaas te sterk werd voor mij en we vastliepen in de training”, vertelt ze. In november 2021 kwam B. Sandro Khan op haar pad, met wie ze direct een klik had. “Het was vreemd om op een paard te stappen waarbij het meteen zo fijn en gemakkelijk aanvoelde, maar de klik was er direct met Sandro.”

Dressuuramazone

Daniek had destijds zelf ervaring in het Z2 en kocht de in het ZZ-Zwaar geklasseerde ruin met de intentie om verder de sport in te gaan. “Ik ben echt een dressuuramazone, want springen is niet zo mijn ding”, lacht ze. “Wedstrijden rijden is wat ik het liefste doe en omdat hij al ZZ-Zwaar heeft gelopen, kan ik onder begeleiding van mijn trainster Jolanda de Nekker weer mooi een stapje verder met Sandro. Jolanda helpt ons overal heel goed doorheen en zonder haar hadden wij hier nooit gestaan.”

“Het is mijn beste vriendje”

“Sandro is een heel lief paard en het is echt mijn beste vriendje. Als ik hem roep, staat hij binnen twee tellen naast me. Hij is heel nieuwsgierig en heeft veel humor; je kunt in zijn ogen bijna zien wat hij denkt. Onder het zadel is hij werkwillig en heeft hij constant zijn oortjes naar voren. Het maakt me blij om te zien dat hij het zo leuk vindt”, vertelt ze lovend. 


Foto: Joost Assink

“Super tevreden”

Afgelopen weekend startte de combinatie na een wedstrijdpauze van een aantal maanden voor het eerst weer tussen de witte hekjes. “We hebben even de tijd genomen om thuis goed verder te trainen, zodat we nu in het Z2 konden starten. Hij liep thuis zo fijn dat ik een beetje bang was dat dat er in de proef niet echt uitkwam. Toen ik opstapte en voelde dat hij net zo fijn liep als thuis, viel die spanning meteen van mij af. Sandro deed het ontzettend goed in de eerste proef, waardoor ik alles goed kon afwerken en zelfs aan genieten toekwam. Ik was na mijn proef super tevreden en was heel blij met onze score van 64,71%.”

“Ik wil vooral van hem kunnen genieten”

“Onze tweede proef ging iets minder, omdat ik zelf al best moe was en Sandro het ook wel gezien had. Desondanks was het een geslaagde wedstrijd. Ik wil nu vooral focussen op het Z2, zodat we alle oefeningen goed kunnen bevestigen. We doen dit jaar ook weer mee aan de Almelose Ruiterdagen en dat heeft mij vorig jaar in het Z1 heel erg geholpen, dus ik hoop daar nu ook veel baat bij te hebben. We nemen lekker de tijd en als ik merk dat we er klaar voor zijn, dan gaan we een stapje verder. Ik wil vooral van hem kunnen genieten, dus ik zet er niet te veel druk achter en blijf hem ter afwisseling ook lekker meenemen naar het bos”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto’s: Carmen Slagter / Joost Assink

Afbeelding